Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Skolmaten är till för eleverna!

När 67 procent av eleverna inom gymnasieskolan inte är nöjda med maten måste man fundera lite över vad det kan bero på och vad man ska göra för att öka nöjdheten. Det finns goda argument för den mat som serveras. Det är ett rikt utbud av framförallt vegetabilier och det serveras ofta tre rätter på menyn. Ändå är ungdomarna inte nöjda.

Vi i Liberalerna tycker det är problematiskt med så låg nöjdhet. Skolmatens primära syfte är att se till att eleverna orkar med hela skoldagen. Sekundärt vill vi träna våra ungdomar att äta nya rätter, förstå hur maten påverkar miljön samt att elverna utökar sina matpreferenser. Med 33 procent nöjda elever lyckas vi dåligt med båda dessa mål. Missnöjdheten kan lätt skapa negativa spiraler med risk att färre och färre elever äter skolmaten. Svinnet ökar, eleverna presterar sämre och studiebidraget hamnar hos diverse snabbmatskedjor.

För vår del får gärna matsedeln gå ner från tre rätter till två per dag där en alltid är vegetarisk.

Vi tror att skolorna är för dåliga på att plocka upp vad eleverna tycker och vill med maten. Ute på skolorna finns det matråd och samråd men dessa verkar inte fungera tillräckligt bra. Därför föreslår Liberalerna i gymnasienämnden att elevernas påverkan och inflytande över matsedeln måste bli bättre. Detta kan ske på många olika sätt och det är upp till förvaltning och skola att presentera hur det ska gå till. För vår del får gärna matsedeln gå ner från tre rätter till två per dag där en alltid är vegetarisk.

Vi föreslår gymnasienämnden att sätta som mål att nöjdheten ska vara minst 50 procent innan jullovet för att sedan öka än mer under vårterminen. Bäst är såklart om alla elever är nöjda men kan vi åtminstone nå 70 procent innan sommarlovet har vi en bra bas att stå på för att nå än högre så småningom.

Örebro kommun har vunnit priser för sin skolmat men det spelar ju mindre roll om eleverna väljer att inte äta den. Alla föräldrar som har eller har haft tonåringar vet att maten spelar stor roll och att det inte går att tvinga i ungdomarna det de inte vill ha. Kommunen får bakläxa på detta och får i uppdrag av Liberalerna att bättre anpassa matsedeln så eleverna äter och orkar med hela skoldagen.

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna, 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Kerstin Cederström

Liberalerna, ledamot Gymnasienämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel