Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Ta bättre hand om Örebros sjuksköterskor

Jag har haft kontakt med en sjuksköterska som jobbar i Örebro kommun som undrar om hon, efter mycket lång anställning, skall säga upp sig och söka annat jobb.

Bakgrunden är att nyanställda sjuksköterskor erbjuds över 6 000 kr högre lön än redan anställda. Löneskillnader på upp till 20-25 procent skapas mellan sjuksköterskor som förväntas göra samma jobb.

Ett annat exempel är att anställning erbjuds via bemanningsföretag, ofta på samma arbetsplats man lämnat. Då kan vi prata om ytterligare höjd lön men i en mer osäker anställningsform. Andra sjuksköterskor, som är nöjda med sin löneutveckling, har under en tid lämnat kommunen för att sedan återvända till samma arbetsplats, men med högre lön.

Utbud och efterfrågan av sjuksköterskor höjer lönerna snabbare än arbetsmarknaden i övrigt. Men ett rejält generellt lönepåslag hade varit att föredra

Händelseutvecklingen är inte optimal, när det blir ojämlik löneskillnad, men kanske nödvändig, för då kan något hända. Det driver på lång sikt upp alla löner. Utbud och efterfrågan av sjuksköterskor höjer lönerna snabbare än arbetsmarknaden i övrigt. Men ett rejält generellt lönepåslag hade varit att föredra. För som det sköts nu blir det oroligt och krångligt för verksamheten och för den enskilda sjuksköterskan.

Liberalerna anser att Örebro kommun måste bli en bättre arbetsgivare vad gäller löneläge, arbetsupplägg och kompetensutveckling.

Jag vill uppmana alla sjuksköterskor innan de säger upp sig: om ni inte redan gjort det, kräv högre lön. Det besparar många ett problem.

Johan Åqvist

Liberalerna, talesperson i sociala frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel