Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Likvärdig skola är en utopi så länge aktiebolag får härja fritt

Annons

I Sverige har vi en unik marknad för utbildning, med vinstdrivande aktiebolag som är offentligt finansierade. Det har man inte någon annanstans i världen.

De som lockas till aktiebolagsskolorna är barn till välutbildade föräldrar som vill att deras barn ska gå på skolor med hög status. Det leder till en kraftig skolsegregation och en förstärkning av den boendesegregation vi länge haft.

Barn, elever och lärare har blivit en handelsvara, kunder på en marknad.

Med sållat elevurval kan skolan ha låg lärartäthet på grund av välfungerade elever. Det sänker resultaten och statusen i de kommunala skolorna genom elevsållningen eftersom de kommunala skolorna får de mer krävande och resursslukande eleverna.

Nu ska det sägas att det finns undantag, till exempel friskolor som enbart fokuserar på de mest resurskrävande elever. Men det är som sagt undantag.

Barn, elever och lärare har blivit en handelsvara, kunder på en marknad. Den fria etableringsrätten har också lett till att oseriösa aktörer etablerat friskolor däribland religiösa friskolor där utbildningens kvalitet kommit på undantag. Offren är våra elever.

Vi i LR Stud vill att det ska vara förbjudet för aktiebolag att bedriva skolverksamhet.

Vinst är det viktigaste intresset i en aktiebolagsdriven skola har. Och vinst gör man. Skolkoncernen Academedia hade en vinst före skatt på 204 miljoner kronor under sista kvartalet förra året. Det kan jämföras med vinsten på 148 miljoner kronor motsvarande period året dessförinnan. En annan kommersiellt framgångsrik aktör är Internationella engelska skolan (IES), som redovisade en vinstökning på 20 procent i senaste rapporten. Samtidigt tjänar de behöriga lärarna på Internationella engelska skolan i genomsnitt cirka 3 000 kronor mindre i månaden än sina kommunala kollegor.

Vi i LR Stud vill att det ska vara förbjudet för aktiebolag att bedriva skolverksamhet. Vi ska ha en nationellt likvärdig kunskapsskola, och inget annat. Aktörer med vinstintresse hör inte hemma i våra skolor.

Rebecca Roth

ordförande Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel