Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilian behåller politiken

Trots tuffa beslut med sömnlösa nätter som följd, har Lilian Stenqvist hållit ett stadigt grepp om ordförandeklubban i omsorgsnämnden. Nu har hon lämnat den uppgiften, men politiken ger hon inte upp.

Det var tillfälligheter som gjorde att Lilian Stenqvist över huvud taget började med politiken.

– När borgarna tog makten i mitten av sjuttiotalet ville jag visa var jag hörde hemma.

Socialdemokratin kändes naturlig eftersom båda föräldrarna var engagerade. Men några tankar på aktivt politiskt arbete fanns inte från början.

– Allt startade i s-kvinnoklubben. I början av åttio-talet blev jag kassör och sedan dess har det rullat på.

I dag är uppdragen många med både kommunstyrelse och fullmäktige på listan. Tyngst genom åren har nog ordförandeskapet i omsorgsnämnden varit. I tretton år höll Stenqvist i klubban. Nyligen lämnade hon uppdraget av hälsoskäl.

Utvecklingen har varit stor och förändringarna många inom omsorgens verksamhetsområde. Det är många tuffa beslut som har passerat, konstaterar Lilian Stenqvist.

Svåra beslut känns

– Visst har det varit svårt vissa perioder. Ofta hänger det samman med beslut kring budget och ekonomi. Att tvingas till förändringar som leder till försämringar är inte roligt. Självklart är det människor som drabbas. Den vetskapen blir jobbig både psykiskt och fysiskt.

Nätter där tankarna hind-rat sömnen att infinna sig har funnits och reaktioner från berörda har inte varit möjliga att att undvika.

– Vissa beslut har känts hemska att fatta och det är svårt att förklara varför de måste tas. Som politiker måste man ta ett helhetsansvar. Hur vi än gör är det något område som blir drabbat. Sådana beslut går aldrig obemärkta förbi.

Tvivlet, med tankar på att kliva av och lämna uppdraget har dykt upp mitt i allt det jobbiga, när protestlistor lämnats in eller när folk blivit upprörda.

– Samtidigt måste jag som politiker ta mitt ansvar. Har jag satt mig i båten måste jag ro den i land. Jag är inte den som fegar ur.

– Möten med människor är annars guldkanten på politikeruppdraget. Det är roligt att träffa personal ute i verksamheten, brukare och allmänhet. Man lär sig så mycket och får massor av berättelser med sig.

För visst är det de positiva delarna som överväger.

– Annars hade jag inte fortsatt. Det har varit en häftig och intressant resa som har berikat.

Fortsätter med politiken

Även om hon lämnat ordförandeskapet i omsorgsnämnden har Lilian Stenqvist inte tänkt sluta med politiken. Såväl politiska uppdrag och arbete i partiet kommer att prägla vardagen. Även omsorgen ska hon följa.

– Men från åhörarbänken. Jag är nyfiken och vill veta hur det går i olika ärenden. Det här med politik är inte som en kran man bara stänger av.