Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina, 15, är en hjälte

Lina Marjamaa, 15 år, är en av de nominerade till NA:s Årets hjälte. Genom att handla snabbt och rätt räddade hon sin kompis från svåra brännskador i ansiktet.

Lina går i nian på Navets skola. Hon kommer direkt från skolavslutningen till intervjun om Årets hjälte.

På avslutningen höll rektorn ett kort tal för Lina och de andra som var med den dagen många på skolan aldrig kommer att glömma.

– Rektorn sa att i bland händer det olyckor och så sa han att vi varit duktiga, berättar Lina.

JämnårigaLina och flickan hon räddade är jämnåriga. De har känt varandra sedan de gick i förskolan. Nu är de klasskamrater och nära vänner.

– Vi kan aldrig uppskatta Lina nog för den insats hon gjorde. Om vi så kunde ta ner stjärnorna åt henne vore det inte tillräckligt, säger Linas kompis mamma.

Det var den sista augusti i höstas. Lägerskolan i Sandvad för klass 9A på Navets skola var tänkt som en upptakt på läsåret.

Det var på eftermiddagen som olyckan inträffade. Lina, hennes kompis, en lärare och två andra elever hade varit på vandring och kommit fram till målet i Sandvad i Östernärke. Lägerelden skulle tändas.

Men något gick snett. Brasan exploderade och allt skedde sekundsnabbt. Lina berättar:

– Det slog upp som ett stort eldmoln som kom rakt på min kompis. Jag satt en bit ifrån och jag backade bort först.

Slängde sig nerLina såg att hennes kompis kläder brann. Sedan såg hon hur flickan slängde sig ner på marken och ropade ”Mitt ansikte”.

– Då förstod jag att jag var tvungen att göra något snabbt, berättar Lina.

Hon tog av sig sin luvtröja och mindes vad klassen fått lära sig om första hjälpen: Börja med att kväva elden i ansiktet.

– Jag la min tröja över hennes ansikte. Sedan när skulle jag börja kväva elden på kroppen kom vår lärare. Han räddade antagligen min kompis liv genom att lägga sig på henne och kväva elden helt, säger Lina.

Trots att Lina och hennes lärare så snabbt kom till hjälp fick flickan svåra brännskador. Hon fördes i ambulans till USÖ men flyttades till Universitetssjukhuset i Linköping. Där finns några av Sveriges främsta specialister på brännskador.

I dag är Linas kompis tillbaka i Örebro. Hon får undervisning på USÖ:s sjukhusskola, och har varit på besök i klassen. – Min dotter mår efter omständigheterna bra. Vi ser positivt på framtiden, säger mamman.

Utredning pågårPolisutredningen om vad som egentligen hände när brasan exploderade pågår fortfarande. Orsaken till olyckan är med andra ord inte klarlagd.

Den närmaste tiden efter olyckan var arbetsam för Lina. Hon såg hela förloppet framför sig om och om igen.

– Jag hörde elden spraka, det kändes jobbigt, berättar hon och lägger till:

– Fast det jobbigaste var att min kompis blev så skadad.

BleknatGenom att prata mycket med läraren som var med, med klassen och med familjen har de svåra minnena bleknat. Nu när tiden har gått och Linas kompis är tillbaka i skolan igen ibland känns allt bättre.

– Jag kan förstå om NA tycker att jag passar att vara med i Årets hjälte, men jag tycker min lärare är den verkliga hjälten, säger Lina.

Fotnot: Linas kompis vill vara anonym.