Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linde säger nej till ensamkommande flyktingbarn

Näsby församlings planerade asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Frövi prästgård blir inte av.

 – Kommunen anser sig inte vara i läge att skriva avtal, säger Jimmy Åkerfeldt kyrkoherde i Näsby församling.

Enligt Jimmy Åkerfeldt tar Lindesbergs kommun i dagsläget inte emot några ensamkommande flyktingbarn. Men behovet av boenden är stort. Ett avtal om mottagandet tecknas mellan kommunen och Migrationsverket – som finansierar. Församlingen står sedan för driften.

– Vi tillhör de kommuner som har tagit emot flest flyktingar och mäktar inte med mer. Snittet är 1 000–1 400 personer per år, även om vi senaste året hamnat på under 900. Ansvarsfördelningen mellan kommunerna måste bli bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).

Belastningen på skola och barnomsorg blir stor även om Migrationsverket finansierar asylmottagningen, menar han.

Näsby församling fick beskedet per mejl den 4 juli. Den kommuntjänsteman som fått i uppdrag att utreda regler och kostnader för den här sortens boende visste när NA ringde upp inte om att beslutet fattats. Information om kostnader hade vid datumet för beskedets alltså inte delgivits varken Anders Ceder eller socialnämndens ordförande Irja Gustavsson som lämnade beskedet till Näsby församling.