Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindén: Fallet Kevin visar att fler skandaler är att vänta

"Det förekom sparkar bland annat mot underlivet" och "det här är första gången i modern tid som barn dödas av barn i Sverige".

Annons

Att läsa delar av förundersökningsmaterialet från det omskrivna mordet på fyraårige Kevin som skakade Sverige hösten 1998 och att se klipp från gamla nyhetssändningar om fallet ger en fascinerande och skrämmande inblick i hur skenbart resolut rättssamhället kan framstå när slutsatserna i själva verket landade otroligt fel.

För en ny granskning visar att det inte ens är klarlagt att Kevin från Arvika blev mördad och de två anklagade pojkarna som i dag blivit är vuxna har friats från de misstankar om mord om brott som riktades mot dem för tjugo år sedan när de utan rättegång pekades ut som mördare.

"Bevisen mot dem är så svaga att de avskrivs från utredningen. Istället tyder mycket på att Kevin dog i en olycka" säger åklagare Niclas Wargren. De två bröderna, som tidigare levt i vad som kan kallas för en skuggvärld där det inte har kunnat fastslås bortom allt rimligt tvivel om de dödat Kevin eller inte, har nu fått upprättelse. Men flera frågor kvarstår. Kommer bröderna få skadestånd för vad de har utsatts för och hur kunde detta tillåtas att hända?

De två bröderna, som tidigare levt i vad som kan kallas för en skuggvärld där det inte har kunnat fastslås bortom allt rimligt tvivel om de dödat Kevin eller inte, har nu fått upprättelse.

När jag som lekman såg den dokumentär från Uppdrag granskning som ledde till att fallet återigen blev aktuellt och att bröderna friades slog det mig att förhören med dem som barn är otroligt ledande och bara av att ha sett andra brottsdokumentärer går det att inse att så borde polisförhör inte gå till. Den bakomliggande förklaringen kan med stor sannolikhet härledas till tidsandan och den mentalitet som rådde då.

Vår alldeles egen Hannibal Lecter, med anspelning på den människoätande mördaren som Anthony Hopkins spelade i filmen När lammen tystnar som var populär under 90-talet.

Precis somi fallet med "seriemördaren" Thomas Quick som numera heter Sture Bergvall. Han som dömdes för åtta mord, erkände kannibalism och blev känd som en av Sveriges värsta seriemördare. Vår alldeles egen Hannibal Lecter, med anspelning på den människoätande mördaren som Anthony Hopkins spelade i filmen När lammen tystnar som var populär under 90-talet. Det finns liknande kulturella paralleller när det gäller Kevinmordet för där handlade det också om en kultur där "vi var redo" för ett eget chockerande fall.

Bara fem år tidigare hade tvåårige James Bulger rövats bort i ett shoppingcenter i Liverpool av två äldre pojkar som misshandlade honom till döds. Fallet diskuterades internationellt och detta kan ha bidragit till att vi i Sverige helt enkelt var på vakt efter ett eget Bulgerfall och att vi därför "var redo" för beskedet att det var barn som dödat Kevin. Det var i alla fall få som ställde de nödvändiga frågorna och inte minst media svalde okritiskt det mesta som polisen redovisade. Konsekvensen blev att två barn fick stora delar av sitt liv förstörda och att både deras och Kevins föräldrar fick leva i en lögn.

Det var i alla fall få som ställde de nödvändiga frågorna och inte minst media svalde okritiskt det mesta som polisen redovisade.

Frågan är hur vi ska undvika ytterligare rättsskandaler och det är en fråga utan tydligt facit. Förutom att alltid vara vaksam, och alltid ställa de kritiska frågor och ha fall som "Quick" och "Kevin" i åtanke. Om alla – polis så väl som media – springer åt samma håll och ingen ställer nödvändiga frågor för att pröva den fastslagna tesen kan det mycket väl vara så att allt inte står rätt till.