Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindén: Ta tillvara på alla Tord Grip därute i Sverige

Den 80-årige fotbollstränaren Tord Grip som började sin karriär som spelare i Degerfors IF lägger slutligen bollen på hyllan och han är väl förtjänt av att "spela sitt dragspel" och "kolla på en match någon gång" för att citera hans uttalande till Radiosporten.

Annons

Efter att ha varit delaktig i svenska VM-bronset 1994, italienska Lazios väg till Serie A-titeln och engelska landslagets tre raka mästerskap förtjänar han all ledig tid i världen. Men han befinner sig då rakt inte i "den övre dödszonen" för att återigen citera vad som mycket väl kan bli hans avskedsintervju, om han själv vill det och inte gör en comeback.

Efter att ha varit delaktig i svenska VM-bronset 1994, italienska Lazios väg till Serie A-titeln och engelska landslagets tre raka mästerskap förtjänar han all ledig tid i världen.

Lyfter vi blicken till samhällsnivå så visar statistik från SCB att medellivslängden för kvinnor är ungefär 83 år och för män 81 år. Men en person med Grips långa historia av motion och fysisk aktivitet har all potential att leva många år till och jag önskar honom ett gott pensionärsliv.

På det hela taget så ökar också medellivslängden i Sverige. Av de som föds nu kommer många att kunna fira sin 100-årsdag och det betyder att de har många år i arbetslivet och som pensionärer. Ur en samhällsekonomisk synvinkel är det därför rent ut sagt ohållbart att ha järnhårda regler om att alla ska gå i pension vid 65 eller 67 års ålder. Det är också ohållbart ur ett individperspektiv.

Det är därför välkommet att regeringen vill se en höjning av pensionsåldern vilket också föreslogs av tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som då fick oförtjänt hård kritik i stil med att han ville "tvinga alla att jobba tills de stupade". Vad Reinfeldt menade var att om det också i fortsättningen ska kunna gå att finansiera pensionssystemet måste fler människor tillåtas att arbeta om de vill göra det. Kort och gott att det skulle finnas flexibilitet när det gällde pensionsåldern beroende på vilka förutsättningar man som individ har.

Det vill säga friska, krya och arbetsvilliga äldre som ska få en chans att fortsätta verka inom sitt yrke om de vill och kan.

Se till exempel på Tord Grip – det är talande att han så sent som förra året var rådgivare till Kosovos fotbollslag. 79 år är ingen ålder om du är ledande inom ditt fält och har en generös erfarenhetsbank att ösa ur och det finns många "Gripar" därute. Det vill säga friska, krya och arbetsvilliga äldre som ska få en chans att fortsätta verka inom sitt yrke om de vill och kan. Både för att "ungtuppar" likt jag själv ska få erfarna kollegor som gör arbetsplatsen bättre och för att livet som pensionär blir bättre för fler om mer pengar betalas in till pensionssystemet. Framtidens pensioner kräver en höjd och mer flexibel pensionsålder om systemet inte ska behöva stramas åt.

Både för att "ungtuppar" likt jag själv ska få erfarna kollegor som gör arbetsplatsen bättre och för att livet som pensionär blir bättre för fler om mer pengar betalas in till pensionssystemet.

När det gäller Grip får han gärna sitta med sitt dragspel. Men han får nog vara beredd att något internationellt lag ringer för han är som sagt en av fotbollens bästa tränare genom tiderna.