Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindén: Torkan visar på behovet av EU

 
Extrema torkan 2018
Visa alla artiklar

De flesta av oss har märkt av det extrema vädret och torkan har allvarliga konsekvenser för det svenska jordbruket.

På måndagsmorgonen höll landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presskonferens i Rosenbad tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) ordförande Palle Borgström. Deras budskap kan sammanfattas som att EU behövs och från LRF:s sida att man i sommar ska försöka köpa så mycket svenskt kött som möjligt.

På lokal nivå finns det Närkebönder som diskuterat inköp av hö från Holland och så pass långt bort som från Kanada.

Bucht skrädde inte orden och menade att läget är "synnerligen allvarligt" och på nationell nivå diskuteras flera åtgärder som att flytta jordbruksfoder inom landet, se till att bruka alla tillgängliga arealer och importera foder från omvärlden. På lokal nivå finns det Närkebönder som diskuterat inköp av hö från Holland och så pass långt bort som från Kanada. Sverige är dock inte det enda landet som drabbats och Lettland har utfärdat katastrofvarning för sitt jordbruk. Enligt Bucht har kommunerna och regionerna också ett stort ansvar för att hantera krisen och det är ett tecken på att vi ännu inte har ett nationellt krisläge även om det "kan krävas seriösa åtgärder och aktiva regeringsbeslut".

Det är förståeligt att LRF uppmanar till att köpa svenskt kött och speciellt i dessa tider när bönderna har det svårt.

Vad torkan även visar är att Sverige helt enkelt är beroende av omvärlden både för att få hjälp och kunna assistera om andra länder ber om det. Det är förståeligt att LRF uppmanar till att köpa svenskt kött och speciellt i dessa tider när bönderna har det svårt. Men vad som vore klokare är exempelvis att EU istället för ett renodlat jordbruksstöd premierade god djurhållning för då skulle svenska bönder ha ett klart försprång.

Ett Swexit som diskuterades under den gångna Almedalsveckan skulle försvåra för oss alla och inte minst för bönderna i Örebro som nu lider brist på bete och odlingsmöjligheter.

Vad torkan kort och gott visar är att Sverige inte kan stå ensamt när det gäller att bekämpa miljöproblem och katastrofhantering och att vi helt enkelt behöver EU. Ett Swexit som diskuterades under den gångna Almedalsveckan skulle försvåra för oss alla och inte minst för bönderna i Örebro som nu lider brist på bete och odlingsmöjligheter. Nu gäller det att hoppas på regn och förbereda oss för om läget förvärras.