Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affären blir inte av och marken återförs

Den mark som Erlandssons Flistransporter i Ramsberg AB skulle köpa i norra industriområdet i Lindesberg har återförts till Lindesbergs kommun.

Annons
Frågetecken. Vad det 2,4 hektar stora kalhygget i norra industriområdet ska användas till är ett frågetecken. Marken är till salu. Diskussioner pågår, men det finns ingen het spekulant i dag.  BILD: INGVAR SVENSSON

– Något köpebrev har aldrig skrivits under, säger Lennart Jansson, verkställande direktör för det kommunala bolaget Linde Exploaterings AB, som hanterar markfrågor.

Affären blev känd förra sommaren när det framkom att den tänkte köparen fått löfte att avverka skogen innan det fanns ett underskrivet köpekontrakt. Löftet fick han muntligt av en kommunal tjänsteman.

Överenskommelse

Transportföretaget fick av Sveaskog 200 000 kronor för den avverkade skogen. I oktober förra året gjordes en överenskommelse mellan parterna, som innebär att Erlandssons ska betala 1,8 miljoner kronor för marken och 200 000 kronor för skogen.

– Någon köpesumma har inte betalats, säger Lennart Jansson.

En klausul skrevs förra hösten. Den innebär att köparen inom två år måste etablera verksamhet på tomten. Men mindre än ett år senare har kommunen beslutat att inte genomföra affären.

– Vi har gjort en överenskommelse som innebär att den tänkte köparen ska betala tillbaka pengarna som han fått för den avverkade skogen, säger Lennart Jansson. En faktura har eller ska skickas till Erlandssons Flistransporter vilken dag som helst.

Linde Exploaterings vd utgår från att kommunen kommer att få pengarna för skogen.

Frågetecken

Från början trodde Lindesbergs kommun mycket på den tänkta affären. Men efter hand dök en del frågetecken upp.

– Tyvärr sprack det, säger Lennart Jansson. Jag tycker det är synd att företagaren inte har möjlighet att genomföra sina planer. Förhoppningsvis kan företaget bygga i framtiden.

Mer läsning

Annons