Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre man fruktade för sitt liv – rånare fick fyra år

20-åringen trängde sig in i pensionärernas bostäder och hotade dem med kniv. Den rånade mannen fruktade för sitt liv.
Nu döms 20-åringen till fyra års fängelse.

Annons

20-åringen tvingade sig in hos en äldre man tillsammans med sin 16-årige kumpan. Väl där hotade de offret med en kniv och sa åt honom att ta fram pengar men det enda de fann i plånboen var 45 kronor.

Den äldre mannen sa under rättegången att han hann tänka ”ska mitt liv sluta så här?” och att han har haft mardrömmar varje natt sen rånet inträffade.

När gärningsmännen insåg att mannen inte hade några pengar att ta tvingade de honom att under hot peka ut ett annat lämpligt offer.

Valet föll på en kvinna i samma trappuppgång eftersom mannen trodde att hon var den som skulle klara situationen bäst.

Mannen tvingades med ner i kvinnans lägenhet där hon utsattes för samma typ av knivhot. Dessutom utsattes kvinnan för sexuellt ofredande då den ene av gärningsmännen tog henne på brösten två gånger.

Efter ett tag lyckades kvinnan ta sig in på toaletten där hon öppnade fönstret och skrek ut på gatan att hon håller på att bli rånad.

När hon sedan öppnade toalettdörren var männen borta.

Under förhöret fortsatte 16-åringen att vara våldsam. Han sparkade till ett skrivbord med följd av att en polisman skadade armbågen. Dessutom spottade han förhörsledaren i ansiktet.

Tingsrätten dömer 16-åringen till åtta månaders sluten ungdomsvård eftersom brotten är så pass grova. 20-åringen döms till fyra års fängelse för bland annat rån, sexuellt ofredande, olaga hot och våldsamt motstånd.

Mer läsning

Annons