Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla älskar hästar på Fornaboda

Rikstravet lockar besökare trots torsdagens duggregn på Fornaboda travbana. Bergslagshästen M. T. Inahurry från Askersund följs av andelsköpare på första parkett.

Annons

Christina och Göran Segerhjelm från Kilsmo utanför Örebro, är på Fornaboda för första gången och har slagit sig ned på en bänk under tak. De har köpt en av tusen andelar i stallet som representerar Bergslagen i Rikstravet för 400 kronor.

– Vi måste hålla tummarna för vår rikshäst, säger Göran.

Tjusningen med travsporten är de fyrbenta liven, tycker Christina. Vinsten är en bonus. De är inte här för pengarna. Som pensionärer har de tid att ägna sig åt travintresset.

– Hästarna är vackra. De har fin hållning och är ståtliga. Och så är det spännande, säger hon.

Förra veckan arrangerades V86, som tillsammans med V75 är travsportens största tävlingar. Då besöktes Fornaboda av 1329 personer. Siffran gjorde arrangörerna besvikna. Dagens 763 besökare på en mindre tävling, är däremot positivt.

– Den typiske besökaren en sådan här dag är en medelålders man. På de större tävlingarna är det mer blandat, då kommer även barnfamiljer, säger sportchef Claes Broberg.

Men de har vädret emot sig. Här finns ingen möjlighet att gå in när solen sviker.

– Är det fint väder är Fornaboda en av de trevligaste banorna i landet.

Eftermiddagen bjuder på tio lopp och ett kval. Spelet omsätter två miljoner kronor. 75 procent av summan går tillbaka som vinster. Jämfört med V86 är det en bråkdel. Då spelades det för 33 miljoner kronor. Ingen kammade hem storvinsten den gången. På Midsommarloppet däremot, vann två killar 175000 kronor efter att ha lagt en insats på 48 kronor.

– Spelet är ett medel för att finansiera allting. Utan det skulle vi ha betydligt lägre prispengar och färre skulle ha råd att hålla på. Sporten är beroende av de intäkter spelet ger, säger Claes Broberg.

Klockan 15.20 ekar speakerns röst över hela banan: lopp nummer två klart för start! Och 13 varmblod dundrar i flygande fart fram på den tusen meter långa banan. Den första kilometern avverkas på 1,19,3 minuter.

Bergslagshästen M. T. Inahurry har sin hemvist i Knottorp utanför Askersund och tävlar klockan 17.35. Linda Sedström, som sköter den stora fuxen, leder ut henne i stallgången.

– Jag tror på ett bra lopp, men inte vinst. Vi blir bland de tre-fyra bästa, säger hon.

Det är treåringens första lopp och i sulkyn sitter Lindas pappa Johan Sedström.

Ekipaget slutar på en åttonde plats den här gången – men väl genomfört – hon galopperade inte.

Mer läsning

Annons