Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla i förskolan är superhjältar"

Runt 450 förskolepedagoger från hela norra länet samlades under gårdagen i Lindesberg Arena för att utbyta idéer och inspireras av varandra på ett första kommunöverskridande förskolekonvent.

Annons
Förskolekonvent. Under fredagen fylldes arenahallen av förskolepedagoger som tog del av både utställare och föreläsares idéer och erfarenheter för att inspireras i sitt eget yrkesutövande.Foto: Sofia Gustafsson

Ledarskap var temat på förskolekonventet som alltså samlade förskolepedagoger i Ljusnarsberg, Hällefors, Nora och Lindesberg.

– Det här gör vi för att pedagogerna ska få träffas över kommungränserna och ha ett erfarenhetsutbyte, säger Camilla Brynte, projektledare för Entreprenörskap i skolan Bergslagen (EIS), ett projekt mellan Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg samt Bergslagen sparbank.

EIS stod tillsammans med de fyra bergslagskommunerna värd för konventet.

– Tanken är att de ska ta med sig intressanta insikter de får här tillbaks till sin enhet och sprida det vidare, säger Stina Myrén, förskolechef Nora kommun.

Dagen inleddes med en gemensam föreläsning av Sven Persson, professor i pedagogik.

Därefter följde en rad valbara seminarium blandat med utställningsmingel, alltsammans med den gemensamma röda tråden; ledarskap.

– Det är viktigt som pedagog att man har en syn på sitt yrkesutövande att man är en ledare, att man är medveten om sin ledarroll, säger Camilla Brynte.

Det här är första gången de arrangerar förskolekonvent över kommungränserna.

– De har tidigare haft liknande konvent inom kommunerna, då har det kommit önskemål om att vidga det, säger Camilla Brynte.

Nu hoppas de att förskolekonventet ska bli en tradition som återkommer med jämna mellanrum.

– Vi vill att det här ska leda till att de alla får en insikt om hur viktiga de är, säger Stina Myrén.

– Alla i förskolan är superhjältar, där läggs grunden till framtiden, instämmer Camilla Brynte.

För de medverkande pedagogerna fanns tio olika seminarium att välja mellan, allt från Läsplattan i förskolan till Barn och stress.

En av konventets seminarieledare var specialpedagogen Marie Karlsson som berättade om ett projekt hon drivit på förskolor i Lindesberg det senaste året.

– Det handlar om hur man kan använda bilder som stöd för de barn som har kommunikationsnedsättningar, säger hon och berättar att projektet även visat att det finns fler barn som tjänar på detta alternativa kommunikationssätt.

– Det blir en vinst även för barnen som tillfälligt saknar andra kommunikationssätt, till exempel flerspråkiga barn, säger Marie Karlsson.

Hon passar också

på att lovorda förskolekonventet.

– Det är jättebra när pedagoger från flera kommuner kan mötas och byta erfarenheter på det här viset.

Föreläsare. Specialpedgagoen Marie Karlsson hade bjudits in som föreläsare till förskolekonventet i Lindesberg Arena där hon berättade om bilder som ett sätt att kommunicera.

Mer läsning

Annons