Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton fyllde en hink med fisk

För att fånga stora fiskar är det viktigt att ha bra utrustning och kastteknik. Under en vecka har elva barn lärt sig allt om jiggfiske i sjön Väringen.

Annons
Fiskeskolan håller till både i småbåtshamnen och ute på sjön.

Anton Andersson står på bryggan i Frövi småbåtshamn. Bredvid sig har han en hel hink full med fisk. Under Frövi sportfiskeklubbs sommarskola har han fångat sin första gädda.

– Jag hade ett metspö förut. Men det är mycket roligare med kastspö, för då får man oftast större fiskar, säger han.

På skolan får barnen lära sig jiggfiske med kastspö och plastbete. Spöet, betena och en flytväst får de behålla efter skolans slut. Karl-Erik Andersson är en av ledarna.

– Man behöver bra utrustning för att fiske ska vara roligt i längden. Vi vill väcka intresset hos barnen, eftersom vi tycker att fiske är en bra fritidssysselsättning, säger han.

I början av veckan fick barnen säga vad de helst av allt ville fånga. De flesta har fått vad de önskade sig. Amanda Skagerström har haft lite otur. Det har bara blivit två fiskar för hennes del.

– Det var min kompis som övertalade mig att det är kul med fiske, säger hon och nickar mot Lisa Jansson som står bredvid.

– Förut var jag inte intresserad, men när jag provade på var det jättekul.

Karl-Erik Andersson ser skolan som en möjlighet att sprida intresset till de oinvigda. Utrustningen som barnen får, kan bli en början.

– Många föräldrar är inte så insatta i fiske. De vill kanske inte satsa på en dyr utrustning om de inte vet att barnen är intresserade, säger han.

Skolan avslutas med en metartävling där deltagarnas samlade fångst vägs. Tobias Björling vann med sina 672 gram.

– Det kändes bra. Jag fick all möjlig fisk, som till exempel braxen, säger han.

Anton Andersson krokar av ännu en fångst.

Mer läsning

Annons