Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslaget ska fira 20 år med möte i Nora

För 20 år sedan bildades Intresseföreningen Bergslaget. Detta jubileum ska uppmärksammas på tisdagen i samband med att Bergslaget har sitt årsmöte i Nora.

Annons

Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslagen. Föreningen ska fungera som en gemensam röst för kraftsamling och bidra till en positiv utveckling av Bergslagen. Totalt har föreningen 27 medlemmar i fem län och kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg är med i Bergslaget.

I samband med årsmötet på Nora stadshotell ska ett seminarium arrangeras. På detta seminarium ska Håkan Brynielsson, projektledare Sveriges kommuner och landsting, ge en lägesrapport i regionfrågan, samt att Ulf Tynelius, analytiker Tillväxtanalys, ska presentera en utredning om demografins regionala utmaningar.

I den ideella föreningen bedrivs flera olika delprojekt. Ett projekt som startade 2007 och ska pågå i 10 år är Bergslagssatsningen kultur och turism. Syftet är att med utgångspunkt i regionens industrihistoriska kulturarv skapa tillväxt och stärka företagens konkurrenskraft genom främst utveckling av besöksnäringen. I Bergslagssatsningen ingår 14 utvalda historiska centrum i fem län, bland annat Stripa gruva i Lindesbergs kommun och bergsmansbyn Pershyttan i Nora kommun.

Ett annat projekt är kommunikationer och infrastruktur i Bergslagen. Det handlar om att stödja insatser och utveckling för att skapa bättre förutsättningar i regionen för såväl transport på tåg som på väg.

Ytterligare ett Bergslaget-projekt verkar för en utveckling av framtidens gruvnäring i Bergslagen.

Läs mer om Intresseföreningen Bergslaget på deras webbplats:

Annons