Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket hotat igen

Ramsberg. Biblioteket i Ramsberg hotas av nedläggning. Ett förslag från kulturförvaltningen vill ersätta det med besök av bokbussen. På tisdag samlas invånarna till protestmöte.

Annons

– Jag har svårt att se hur en bokbuss två gånger i månaden ska kunna ersätta biblioteket, säger Jonas Nordström som ofta besöker filialen i gamla kommunhuset.

I förslaget till förändring av organisationen flyttas den bibliotekarie som arbetar i Ramsberg till Storå. Biblioteket där flyttar till skolan under våren och samtidigt ökas öppettiden från 13 till 20 timmar. Medieanslaget höjs också med 11 000 kronor till 100 000 kronor. I Ramsberg har man öppet sammanlagt nio timmar i veckan fördelat på två dagar.

– Det känns naturligtvis inte bra att lägga ned verksamheter. Men hur små verksamheter kan vi hålla i gång? Det är även en personal- och organisationsfråga, säger Hans Olof Hake (S) i kultur- och fritidsnämnden.

Men Jonas Nordström ifrågasätter hur man tänker från kommunalt håll:

– Med ena handen ger den stöd till olika landsbygdsprojekt, med andra handen dras verksamheter in. För oss är det viktigt att hålla liv i Ramsberg och göra det attraktivt.

Protestlistor ligger utlagda i biblioteket och i Eriks Livs. På tisdag kväll är det möte på biblioteket.

– Jag hoppas vi kan få fram mer rättvisande statistik kring utlåningen. Vi tycker inte att upptagningsområdet är rätt redovisat, vilket är till nackdel för oss, säger han.

För fyra år sedan var biblioteket i Ramsberg också hotat. Den gången lyckades invånarna rädda kvar det, bland annat genom att bilda ett biblioteksråd.

– Även vi som bor så här har rätt till ett kulturutbud. Biblioteket är viktigt som mötesplats och kulturbärare, säger Jonas Nordström.

Kultur- och fritidsnämnden sammanträder på torsdag.

Mer läsning

Annons