Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av Bergslagen nytt fokusområde

Bilden av Bergslagen blir fokusområde 2017 för Intresseorganisationen Bergslaget. Det bestämdes på tisdagen på Bergslagets årsmöte som hölls i Nora.

Annons
Möte med allt fokus på Bergslagen. Bergslaget hade träff i Nora på tisdagen. Håkan Brynielsson, Sveriges kommuner och landsting, var en av föreläsarna på mötet.

– Vi ska arbeta fram en gemensam bild av det moderna Bergslagen, en bild som vi kan dela och föra framåt i samtliga fem län med kommuner som ingår i Intresseorganisationen Bergslaget, berättar Inga-Britt Kronnäs, ordförande i Bergslaget.

Nu ska fokusfrågan bearbetas i organisationen med seminarier för medlemmarna och i december ska en verksamhetsplan för 2017 klubbas med just fokus på hur arbetet med bilden av det moderna Bergslagen ska berättas.

– Vi har en rik historia som redan berättas om Bergslagen, men det finns så mycket mer här än bara områdets histora, till exempel massor av företag med spetskompetens i världsklass. Sådant vill vi vara med och lyfta fram.

I Bergslaget finns redan ett flertal satsningar som pågår, till exempel Bergslagssatsningen kultur och turism som med utgångspunkt i regionens industrihistoriska kulturarv vill bidra till tillväxt och stärka företagens konkurrenskraft genom främst utveckling av besöksnäringen. Nu vill Bergslaget ytterligare öka sitt fokus på framtiden också, bland annat med sitt nya fokusområde och med uppstarten av en Bergslagsakademi som ska bli en gemensam plattform för att ta fram lösningar inför framtida utmaningar i Bergslagen.

I Bergslaget ingår 27 medlemmar från fem län, bland annat kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. Bergslaget är en ideell förening. Det var i Fagersta den 1 december 1995 som Intresseföreningen Bergslaget bildades. Man ansåg att det behövdes en gemensam röst som kunde företräda kommunerna i viktiga regionalpolitiska frågor, inte minst i dialogen med staten. Det operativa arbetet i Bergslaget startade 1996.

Tårtkalas också. Intresseorganisationen Bergslaget firade 20 år. Ordföranden Inga-Britt Kronnäs tar en bit av jubileumstårtan.
Historia uppmärksammades. Bland annat fick Håkan Blomberg, tidigare ordförande i Bergslaget, och Gunnar Linzie, tidigare verksamhetschef i Bergslaget, uppvaktning av nuvarande ordförande Inga-Britt Kronnäs.
Annons