Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare i hela landet sitter på Pias arbete

Pia Jansson har maken att tacka för sin firma. Det var han som kom med idén. Och det visade sig vara ett lyckokast, för nu sitter Pia i Södra Norrby och syrbilklädslar till entusiaster i hela landet.

Annons
Reklamsäte. Det röda sätet renoverade Pia Jansson till en Cadillac som hon och maken hade tänkt köpa, men nu fungerar det som arbetsprov när Pia visar upp sig på bilmarknader.

Pia Jansson jobbade på Textilhuset i Köping när Robert föreslog att hon skulle bli sin egen.

– Det importeras flera tusen amerikanska bilar om året och inredningarna brukar inte se så roliga ut efter femtio år, så det finns ju en marknad, berättar Robert att han tänkte när han en sommar såg hur hustrun satt och sydde hästtäcken till ett riddarspel.

Nu är det sju år sedan firman Pias dynor och kapell såg dagens ljus. Nittio procent av uppdragen handlar om dynor till amerikanska bilar.

– Det har gått över förväntan, konstaterar Pia.

Mer plats

Det gick till och med så bra att paret tvingades flytta till större utrymmen för fyra år sedan.

– Här i Södra Norrby är det perfekt. Övervåningen är min syateljé och ute i längan trär jag på och av dynorna och fixar stoppningen, förklarar Pia och visar runt bland tygprover och tryckluftsdrivna symaskiner.

Ibland är det bara fram- eller baksäte som behöver handpåläggning. Ibland handlar det om allt från dynor till sidpaneler och solskydd.

– Jo, det är lite pillrigt, men jag har ganska bra tålamod.

Vissa vill ha inredningen återställd helt i original, andra har friare önskemål. Ibland så fria att Pia får ropa stopp.

– Det är inte alltid alla inser att det kanske inte blir så bra om man tar ut svängarna för mycket, konstaterar Pia.

Egen bil

På Textilhuset sydde hon arbetskläder och någon utbildning i bilsadelmakeri har hon inte. Men Pia menar att kan man bara sy så kan man nog sy det mesta och knepen lär man sig under resans gång.

–Mun-till-mun-metoden är den bästa reklamen, säger Pia som noggrant studerar den gamla klädseln för att veta hur hon ska göra den nya.

Mest jobb är det från september till maj. Det passar Pia bra. På så sätt hinner hon och maken glida med sin egen amerikanare under sommaren. För självklart finns en sådan. Men inredningen i den är inte högprioriterad.

– Den behöver ett nytt capeskydd och har så gjort i tio år. Du vet vad de säger, skomakarens barn får gå utan skor...

Ny stoppning. Att göra fram- och baksäte tar ungefär ett par veckor, hela inredningen tre. Men det beror lite på bilmärket. En Cadillac innebär oftast lite mer jobb än andra bilar.
Dokumenterat. Till en början tog Pia bilder på allt hon gjorde, men så blir det inte längre. Bilderna vittnar om att hon behärskar alla tänkbara klädslar.

Mer läsning

Annons