Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbyggande med komplikation

Ett nytt andra förslag till detaljplan har krympt byggrätten på tomten vid gamla Strandskolan där två bostadsflyglar är planerade. – Så få lägenheter går inte att bygga. Det går det inte att få lönsamhet i, säger Stefan Eriksson, vd för moderbolaget Linde Stadshus AB och vice vd i kommunala Lindesbergsbostäder AB, Libo.

Annons
Gick snett. – Staten har krav på kommunerna att bygga bostäder och staten har regler och myndigheter som hindrar det, konstaterar Anders Ceder (S), kommunstyrelsens ordförande. Byggandet av bostäder i gamla Stranskolan har kämpat i olika motlut sedan 2009.

– Eftersom vi inte kan bygga lägenheter i bottenplanet, på grund av översvämningsrisken, måste vi komma upp i höjd. Annars blir bygget abnormt dyrt, säger Roger Sixtensson, Libos vd.

Turerna runt området vid gamla Strandskolans med nya bostäder är nästintill oöverskådliga, men processen runt flyglarna innehåller två huvudsteg.

Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, jobbade på kommunens uppdrag först fram ett detaljplaneförslag där två flyglar kunde byggas. Storleken på flyglarna var tillräcklig för att ge realistiska hyror.

När länsstyrelsen i Örebro kommenterade förslaget med att de skulle överpröva kommunens beslut om planen antogs slog det stopp. Därtill fanns motstånd från omgivningen runt Strandskolan och risk för segslitna överklaganden.

Den springande punkten var flyglarnas volym, inte minst på höjden.

Därefter har ett nytt förslag jobbats fram på BMB-nämndens beslut. I detta andra steg slutar tillåten byggvolym för flyglarna med två fulla våningsplan och en vindsvåning under sadeltak.

Förhandsbeskedet från länsstyrelsen är att detta är ok för deras del, men det är det inte för byggherren Libo.

Nuvarande tonläge i samtalet mellan BMB-förvaltningen och Libo kan mellan raderna utläsas som lite ansträngt i delar som kommit till NA:s kännedom.

Kommunens bostadsbolag undrar varför de inte fått möjlighet att vara med i en diskussion där även länsstyrelsens tjänstemän deltar.

Det har de inte bett oss om svarar BMB.

– Vi vill bygga de ursprungligt tänkta husen och det har vi politikernas, och de flesta lindebors stöd för. Dessutom tycker vi att vi anpassat oss väl till omgivande miljö redan i det första förslaget, säger Roger Sixtensson.

Södra stadsdelen har ett så kallat riksintresse som begränsar nya byggen.

– Jag vill ha konkreta svar på vad det betyder förutom kravet på att inte förändra rutstadens gatumönster, säger Sixtensson.

Enligt stadsarkitekt Per Granlund handlar det också om att nya byggnader ska smälta in på ett bra sätt i den gamla miljön. Då är man inne på subjektiva bedömningar, som länsstyrelsen i slutänden har i sin hand. Så fastnade bostadsbygget Tallen i Frövi.

Än är inte processen hos kommunpolitikerna.

– Jag måste nog ta initiativet och se till att det blir ett gemensamt möte mellan BMB, Libo och länsstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).

Mer läsning

Annons