Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdegårdar kan rustas

Till sommaren nästa år kommer bygde-gårdarna i Finnåker och Spannarboda att vara renoverade. Det står klart sedan Boverket beviljat de båda bygdegårdsföreningarna 440 000 kr respektive 670 000 kronor.

Annons
Nöjd i dag. Nye ordföranden för Finnåkers bygdegårdsförening Ulf Pettersson räknar med att upprustningen av gården sker under vintern.

– Man får väl säga att vi har haft tur i dragningen, kommenterar Spannarbodas ordförande Göran Selander.

Det är ett fuktskadat golv i Sveaborg som ska bytas ut. Föreningen har under flera år sökt bidrag, men först nu har alla bitar fallit på plats.

– Det känns skönt att komma igång. Det är roligt också att de är beredda att satsa på landsbygden, säger Göran Selander.

Ett års byggtid

Arbetena ska börja om någon månad och Göran Selander räknar med att det handlar om ungefär ett års byggtid.

Föreningen har tidigare blivit lovad 400 000 kronor av Lindesbergs kommun. Sparbanksstiftelsen har bidragit med 30 000 kronor och resterande skjuter föreningen själv till. Bland annat i form av arbete. Totalkostnaden är beräknad till 1,3 miljoner kronor.

Fullt lika mycket pengar går inte åt några kilometer längre österut, i Finnåker. Där är det nedervåningen som ska byggas om och handikappanpassas.

– Det blir en ny entré, handikapptoalett, nytt kök och en stor samlingssal på nedre botten, berättar Ulf Pettersson, bygdegårdsföreningens nye ordförande sedan i vintras.

– Jag räknar med att vi ska börja jobba i november-december och ha allt klart framåt våren någon gång.

Handikappanpassningen och de övriga arbetena beräknas kosta 900 000 kronor. Förutom de 440 000 kronorna från Boverket skjuter Lindesbergs kommun till knappt 275 000 kronor. Resterande del får föreningen skjuta till själv.

Mer läsning

Annons