Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef i Lindesbergs kommun åtalas

Efter att den personliga assistenten fått en anonym insändare publicerad i NA uppmanade enhetschefen de anställda att berätta vem som skrivit insänderaren. Nu ska chefen åtalas för detta har JK bestämt.

Annons

Insändaren i Nerikes Allehanda handlade om de bristande resurserna för personliga assistenter i Lindesbergs kommun. Efter att insändaren hade publicerats ska en enhetschef på kommunen ha ställt frågor till flera anställda för att försöka få reda på vem som läckt uppgifterna till media. 

Nu beslutar Justitiekanslern, JK, att åtal ska väckas mot chefen för brott mot efterforskningsförbudet.

Det var i mars i år som Helena Hansson, som jobbar som personlig assistent i Lindesbergs kommun, skrev en anonym insändare i Nerikes Allehanda där hon kritiserade hur hennes brukares villkor begränsades av Lindesbergs kommun. Med andra ord kritiserade Helena Hansson sin egen arbetsgivare i insändaren.

Det ledde till att hennes chef, en enhetschef inom funktionsstöd, på ett personalmöte höll upp tidningen och frågade vem som skrivit insändaren, i strid med efterforskningsförbudet.

Efterforskningsförbudet innebär att företrädare för statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Senare klev Helena Hansson fram och berättade att det var hon som hade skrivit insändaren och hon berättade också om hur kommunen bröt mot efterforskningsförbudet.

I april inledde Justitiekanslern, JK, en förundersökning mot enhetschefen för misstanke för brott mot efterforskningsförbudet.

Nu gör JK bedömningen att det finns skäl att väcka åtal mot enhetschefen för brott mot efterforskningsförbudet.

Helena Hansson kände sig pressad av chefen efter sin insändare i NA. Nu ska chefen åtalas.

Mer läsning

Annons