Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bevarar gammal textilkonst

Att knyppla är inte bara. Ska det bli fina spetsar av alla bångstyriga trådar och intrikata mönster gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det har inte avskräckt några kvinnor i Ramsberg som ägnat helgen åt konsten. För det är konst det handlar om.

Annons
Sitter kvar. Det mesta av kunskapen sitter kvar sedan hon gick i skolan konstaterar Ulla Magnusson (vid bordets bortsida) medan hon gör i ordning för att knyppla sig ett bokmärke. Ullami Carlsson (närmast) är också beredd.

Knypplingen har gamla anor, i Sverige från 1700-talet. Starkaste fästen har varit trakterna kring Vadstena, där man än i dag har knypplade spetsar som näring, och i Dalarna. Förr var det vanligt med knypplade spetsar på sänglinnen, i kragar och andra textilier.

@NA Fråga:Är det på väg tillbaka?

– Jag tror det kan vara så. När jag är ute och visar knyppling är det många som är intresserade, berättar Birgitta Eriksson från Öskevik som denna helg hjälpte Ullami Carlsson, Ulla Magnusson, Yvette Lillrank och Shelagh Greene i församlingsgården i Ramsberg.

Själv har Birgitta hållit på sedan hon gick i skolan och hennes textillärarinna visade knyppling. Hon har gått utbildningar och ger kurser i konsten.

– Knyppling är beroendeframkallande, varnar hon kvartetten runt bordet, som dock inte verkar speciellt oroade.

Ullami köpte sin knyppeldyna för flera år sedan och har sedan dess väntat på att det skulle bli tillfälle att lära sig.

– Det går inte att läsa sig till hur man ska göra. Det sitter så mycket i händerna, säger hon och hennes kursledare samstämmigt.

Med dynan följde en samling mönster för olika spetsar och inte minst viktigt, rostfria nålar med glashuvuden.

Det är med nålarnas hjälp knypplerskorna fixerar spetsen alltefter som de för spolarna och deras trådar i bestämda ”turer” på dynan.

@NA Fråga:En kulturgärning kanske, att föra knypplingen vidare till nya generationer?

– Jo visst, men mest för att det är roligt och kreativt, säger Shelagh medan hon förbereder sina spolar och sätter de första nålarna i dynans rulle.

Ulla har knypplat förr. Så när församlingen annonserade om knypplingskurs, som ett led i aktivitetshusets arrangemang, gick hon upp på vinden och plockade ned sin dyna.

– Det är roligt att återuppliva gamla kunskaper. Det mesta sitter faktiskt kvar i fingrarna, konstaterar hon.

Växer fram. Med hjälp av nålar fixeras trådarna som hela tiden korsas, vrids och låses vid varandra i förutbestämda mönster.
Gör så här. Kursledaren Birgita Eriksson visar Shelagh Gereene hur hon ska göra för att få bäst resultat.

Mer läsning

Annons