Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De håller liv i det gamla

Att bevara det gamla i hembygden, det är hembygdsföreningens uppdrag. Till detta hör att sköta om trädgården omkring husen på Mariedal i Frövi.

Annons

Näsby hembygdsförening har ungefär 250 betalande medlemmar. Men när det kom till höstens arbetsdag var det inte ens tio personer som kom. Ändå blev det mycket gjort på stunden de var igång.

Utrustade med skottkärra, häcksax och annat jobbade de tillsammans i det sköna höstvädret. Marianne Jansson räfsade.

– Jag tycker man ska värna om hembygden, därför är jag med i föreningen. Och så handlar det om gemenskap. Det ger så mycket att jobba ihop en sån här dag, säger hon.

Volmar Holmgran kör busksaxen på syrenhäcken som vuxit sig alldeles spretig. Han är utsedd till gårdsfogde.

– Jag har bara varit med i föreningen i två år. Men jag tyckte det passade mig att ta den här rollen. Jag är ju pensionär. Men vi skulle behöva få med lite yngre krafter också, säger han.

Näsby hembygdsförening äger Mariedals gård, och där finns förutom huvudbyggnaden en källarstuga och ett magasin. Byggnaderna är troligen från sent 1700-tal, och de behöver en del omvårdnad.

– Här har vi våra styrelsemöten, men också berättaraftnar, föreläsningar och servering på Hembygdens dag, berättar Gunnel Götberg som varit med i styrelsen sedan 2003.

Föreningens program för året och kontaktuppgifter hittar du här.

Efter en gemensam lunch förgylldes arbetsdagen med ett besök vid bruksherrgården i Frövifors. Där guidades gruppen av Margareta Lundgren.

Mer läsning

Annons