Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lärde om livet förr

FRÖVI. Hur var det i Frövi förr i tiden? I Näsby kyrka bjöds den här veckan elever från den närliggande skolan på en teatralisk historielektion. I ett skådespel gav en kvinna från vikingatiden, fina damen från 1800-talet och pigan Stina sin bild av den lokala historien.

Annons
Pigan Stina. Ingela Lindroth har iklätt sig rollen som piga och berättar för eleverna om hennes hemska öde för 200 år sedan.

Redan ute på kyrkogården möts eleverna från Fröviskolan av ”Estrit” från vikingatiden, spelad av Monika Ohlsson. Tanken är att ge de unga i dagens Frövi en bild av att trakten varit bebodd sedan vikingatiden och förmodligen längre tillbaka än så. Tillsammans med ”Estrit” går barnen in i kyrkan och i porten möts de av ”kyrkoherde Fornell”, spelad av nutidens kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt. Kyrkoherden från förr verkade på den tiden som Näsby kyrka uppfördes, alltså för 150 år sedan.

Inne i kyrkorummet går föreställningen vidare. Med karaktäristisk konstnärsutstyrsel möter ”Einar Forseth” upp. Einar är den som målat de vackra fönstermålningarna i kyrkan. Konstnären spelas av Isabell Ramberg och det är många blickar som vänds uppåt i kyrkan när hon berättar om konstverkens tillkomst.

Pigan Stina berör

Avslutningsvis får eleverna höra den tragiska historien om ”pigan Stina” som levde för 200 år sedan och redan som 14-åring tvingades ut i arbete för att försörja sig. Att hon dessutom blev med barn utan att vara gift, ändade sitt liv med en dos arsenik och begravdes i utkanten på kyrkogården, är något som berör eleverna i klasserna 4 A och B.

– Varför tog inte pappan ansvar för barnet?, undrar en elev.

Historien om Stina är hämtad ur kyrkoböckerna, förklarar ”pigan”, spelad av Ingela Lindroth.

– Den här idén med ett skådespel fick kyrkoherden Jimmy Åkerfeldt och hans tanke är att visa på den lokala historien, att lyfta fram historiska personer från Frövi, berättar Ingela när föreställningen är avslutad och klasserna går över vägen åter till nutid och skolan.

Mer läsning

Annons