Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De startade musteri hemma på gården

Hos nyöppnade Lindesbergs musteri får man must av sina egna äpplen medan man väntar.
– Det är ett litet micromusteri, men det är så vi vill ha det, säger Peter Jonasson.

Annons
Samarbete. Peter Jonasson fyller upp pressen med äppelkross som gått genom maskinen som hans fru Gertrud kör. Det är nu andra året som deras musteri är igång.

Doften går inte att ta fel på – här handlar det om äpplen. Fem fulla kassar, det är ungefär 50 kilo, töms ner i badkaret. Där sköljer Gertrud äpplena, plockar bort ett och annat som är fult.

– Det ska vara fräscht, sådant man själv vill stoppa i munnen, säger Peter.

De öser upp frukten i gröna hinkar och tar sen plats vid var sin maskin.

Gertrud tömmer ner en hink i sänder i krossen, på några sekunder väller äpplekrosset ut i en hink. Peter tar den, ställer dit en ny och tömmer krosset i nästa maskin, pressen.

Jobbet går fort med vant handlag och rutin. Snart sipprar äppelmusten ut genom pressens väggar som är täckta av små hål, ner i botten och ut genom en pip. Musten är klar.

– Smaka, säger Peter och räcker fram en liten plastmugg med guldgul dricka.

Det är gott! Riktigt gott!

– Vi provsmakar alla satser, och alla smakar lite olika, en del är söta andra syrliga på olika sätt, berättar Gertrud.

– Jag älskar smaken, det är en ren njutning att ha sin egen frukt på flaska hela vintern, säger Peter.

Tanken om att ha ett musteri grodde några år och förra hösten var allt klart. Då kunde paret Jonasson slå upp porten till före detta garaget som nu är en praktisk och hygienisk liten äppelmustfabrik.

På hyllan innanför dörren står gröna bag-in-box på rad.

– Det är must som vi har pastöriserat, alltså hettat upp så den är hållbar en längre tid. Den behöver inte frysas som den råa, förklarar Gertrud.

Under oktober är det högtryck hos Lindesbergs musteri, för det är vinteräpplena som lämpar sig bäst för ändamålet. Sommaräpplen gör drickan grumlig. Övermogna äpplen går inte heller bra.

– Vi bokar in en kund per timme, det tar ju lite tid med allt runt omkring, och man vill hinna prata med dem som kommer.

Gertrud berättar att många är glada över att ha upptäckt ett till sätt att ta vara på sin frukt. En del vill hjälpa till, andra vilar i solen medan de väntar.

– Om det är barn med så får man svara på många frågor, det är så roligt, säger Gertrud.

Peter ser det som en röd tråd genom det liv de lever på gården, att ta vara på sitt eget.

– Det är dumt att köpa allt någon annanstans. Man ska inte bara låta de stora fabrikerna göra allt. Många har ju sin must liggande i trädgården.

Mer läsning

Annons