Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha barnomsorg dagen före

När de kommer hem från ett skiftpass får de ha barnen i omsorgen, men inte dagen före arbetspasset. Därför ställde fyra skiftarbetande småbarnsföräldrar en fråga i fullmäktige i tisdags kväll och krävde en förändring.

Annons
Säkerghetsrisker. Jennifer Lanelöv, nattsjuksköterska och Marie Fändrik, anestesisjuksköterska vill ha rätt att ha barnomsorg dagen innen de går på ett nattskift.

– Vi kör bil till och från och ibland i jobbet. Trötthet jämställs med alkohol och drogpåverkan. Patientsäkerhetslagen kräver att vi är alerta på jobbet, sa Jennifer Lanelöv inför fullmäktige.

Hon konstaterade att Lindesbergs kommun verkar vara ensamt om att inte ge barnomsorg dagen före ett skiftpass.

De fyra samt andra har framfört sina önskemål till bun, barn- och utbildningsförvaltningen och de har fått vänta på respons. Efter en fråga i höstas kom svar i början på slutet av januari att frågan hade lyfts till nämndens arbetsutskott.

– Jag förstår problemet och vill att vi träffas och pratar om det här. Förvaltningen har fått ett uppdrag, men det är inte återrapporterat, svarade Linda Svahn (S), nämndordförande i bun.

I sammanhanget nämndes att älgjakten gav legitimt skäl för att ha sitt barn i omsorgen. Så är det inte, men en förklaring kan finnas i en partners arbetstid.

– Och vi har begränsade möjligheter att kontrollera. Grunden är att när man är ledig ska föräldrarna ta hand om sina barn, säger förvaltningschef Kaj Söder.

Grundregeln för barnomsorgsplats är att den har föräldrar rätt till när de arbetar eller studerar. Resor till och från arbete eller studier räknas dit.

När föräldrar är lediga eller har semester ska de själva ta hand om barnen.

-Det här är väl inte något som fullmäktige ska behöva ta beslut om. Det ska väl nämnden kunna klara av själva, sa Ulf Axelsson (V).

Mer läsning

Annons