Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drastiskt förslag ska minska lokalkostnader

15,5 miljoner om året. Det kan kommunen spara genom att utnyttja lokalerna mer effektivt än i dag. Det visar den utredning som pågått under våren. Men det är inte smärtfritt – enligt förslaget ska tre skolor läggas ner.

Annons

Under våren har en projektgrupp ledd av Stefan Eriksson, vice vd på Lindesbergsbostäder – Libo –, utrett hur kommunen kan spara in på lokalkostnader.

Idag har kommunen för mycket yta i förhållande till verksamheten. Det kostar pengar i hyra och underhåll.

Samtidigt har kommunen beslutat om flera stora nybyggnationer: brandstationen, en ny 7-9-skola i Lindesberg och ett nytt arkiv i Stripa, för att nämna några.

Dessutom finns flera lokaler som är i stort behov av att rustas för att leva upp till dagens krav.

– Tanken är att avveckla lokaler med stort investeringsbehov för att frigöra pengar till kommande investeringar, säger Stefan Eriksson.

De största förändringarna rör grundskolorna. Där finns flera förslag som kan bli sprängstoff i den kommande valrörelsen.

Ett är att koncentrera all kommunal skolverksamhet i norr till Storåskolan.

Det innebär att Hagabackens skola läggs ner och eleverna flyttas till Storåskolan.

Högstadieeleverna ska i sin tur flyttas till den skola som ska byggas i Lindesberg och ersätta dagens Stadsskogsskolan. Utredningen förslår att den byggs i närheten av Brotorpsskolan tillsammans med en ny idrottshall och ett tillagningskök som ska avlasta de på Grönboda och Lindeskolan.

Vid Ekbackens skola rivs gamla de mat- och gymnastiksalarna.

Skolan i Vedevåg påverkas inte av förslaget, men utredarna tycker man i framtiden bör fundera på en ny skola som kan ersätta Kristinaskolan och Vedevågsskolan.

Byskolorna i Ramshyttan och Rockhammar har länge hängt på en skör tråd. I förslaget läggas de ner.

Däremot ska förskolorna i Ramsberg och Rockhammar inte avvecklas.

– De bör vara kvar så länge behovet finns, säger Stefan Eriksson.

Förslaget innebär inga större förändringar för förskolan.

De tillfälliga förskolorna Ågården och Kristallen i Lindesberg avvecklas och ett 15-tal barn till får börja på den nybyggda förskolan på Kyrkberget.

Inte heller för socialförvaltningen innebär förslaget några större förändringar, mer än vissa rockader mellan verksamheterna.

Dessutom ska nytt äldreboende i centrala Lindesberg utredas.

Lindeskolan står däremot inför stora förändringar.

Där ska K-huset, som inrymmer aula, kök och matsal, rustas för runt 20 miljoner. Fem hus rivs: D, E, G, T och gamla byggården.

Det ska också utredas om skolbiblioteket kan flytta in i stadsbiblioteket. Där ifrån kan kulturhistoriska arkivet flyttas till Stripa.

Bion föreslås bli kvar i Folkets hus.

– Sen vill vi att man tar ställning till vilken typ av museiverksamhet man vill ha, om det ska vara ett levande museum som flyttar runt mellan olika platser i kommunen eller ett traditionellt, säger Stefan Eriksson.

Stationshuset ska rustas för att så småningom kunna inrymma turistbyrå och näringslivsenhet. Området vid Dalkarshyttan ska ses över och ägarförhållandena vid ishallarna bli tydligare.

Sammanlagt innebär förslaget att 12 000 kvadratmeter yta försvinner. Det innebär 10 miljoner i minskade hyror och 2,5 miljoner i minskade kostnader för städning och vaktmästeri.

Ytterligare 2,5 miljoner per år sparas när en rektorstjänst och en lärartjänst försvinner vid samordningen i norr och när barntätheten ökar på Kyrkbergets förskola.

Prislappen för rivningar och värdeavskrivningar landar på 37 miljoner.

Än så länge är allt detta bara förslag. På måndag presenteras utredningen för kommunstyrelsen. Sedan är det upp till politikerna att ta ställning till vilka av dem som ska bli verklighet.

– Vi måste spara 20 miljoner per år. Alternativet hade varit att gå in i verksamheterna med osthyvel, säger kommunchef Christer Lenke.

Mer läsning

Annons