Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring genom gamla Bergslagen

Riddarhyttan. Livsvillkor skiljer sig mellan storstad och glesbygd. Spänningar finns mellan makt och människor. Så är det i dag. Hur det var 1668 i genuin bergslagsbygd berättar Teatermaskinen.

Annons
Redo för diskussion. ”Efter föreställningarna finns möjligheter till samtal med manusförfattarna”, berättar Anders Olsson, producent för Nástis väg – En vandring genom Urbergslagen.

Första augusti sker premiären i skogsbackarna runt Skila skidbacke. Sedan följer två till speldagar. Den sjunde och åttonde augusti.

Trettiotalet aktörer engageras i Nástis väg – En vandring genom Urbergslagen.

– Föreställningen inleds med en guidad promenad, berättar producenten Anders Olsson.

Över vatten

Den leder till ett vidunderligt ställe i gles tallskog. Kojplatsen är en av spelplatserna. En annan är på en ö. Färden mellan dem går över vatten.

– Föreställningen handlar mycket om verklighetsuppfattningen då och de stora skillnaderna mellan makten och skogen, säger Anders Olsson.

Han är fascinerad av livet i barrskogsbältet. Den har gett en kulturell skillnad mot andra landskap.

– Det finns en närvaro av nomadiserande kulturer invävd i brukssamhällena, säger Anders Olsson.

Skogens folk får besök i Nástis väg av överheten i handlingen som är ute efter både soldatämnen och skattepengar.

Svensken, Jordemor och masmästarfamiljen i Skila samt Nástis är några av rollfigurerna. Det är bara Nástis som har samma namn i nutid och i verkligheten. Det är ensemblens hund.

Föreställningen är skriven av Teatermaskinens konstnärlige ledare Jonas Engman tillsammans med Peter Ericson och Maj-Britt Nergård.

Ericson är historiker och forskare med inriktning på samisk kultur. Nergård är historiker och författare. Hon har bland annat skrivit en romansvit lokaliserad till Riddarhyttetrakten.

På premiärdagen är det även Röda jordens dag i Riddarhyttan.

– Det ger chans att både se sveriges äldsta kända järnframställning och ett stycke häxbränningarnas tid från 1600-talet, säger Anders Olsson.

Till nästa sommar siktar Teatermaskinen på en komplettering i form av ytterligare en föreställning i en annan tid än 1668.

Kojplatsen. Svenskens rollinnehavare Hannes Olsson diskuterar scendetaljer på kojplatsen med Skägget Larsson (annat förnamn står inte ens i hans körkort). Skägget är en av kojgubbarna i föreställningen och ensemblens stora praktiker i uppbyggnaden av spelplatser.

Mer läsning

Annons