Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvår med p-skiva –effektlöst?

Acceptansen för p-skivan som infördes i höstas i centrala Lindesberg ökar enligt trafikingenjör Mats Lidestig. Men köpmannaföreninges ordförande är inte imponerad. – Jag har inte märkt någon skillnad, säger han.

Annons
Både ris och ros. I början av hösten infördes parkeringsskiva i centrala Lindesberg. Sedan dess har handlaren Christer Andersson sett parkeringsvakten dela ut sammanlagt två parkeringsböter.Foto: Sofia Gustafsson

Nu har p-skivan i centrala Lindesberg funnits i snart ett halvår.

– Vi har fått en del frågor men väldigt lite respons, mindre än jag trodde faktiskt. Man kan nog summera det med att det har varit ett lugnt införande av p-skivan, säger Merit Israelsson, näringslivschef Lindesberg kommun.

En bild som delas av Bergslagens Miljö- och Byggnadsförvaltnings (BMB) trafikingenjör:

– Det har inte varit så mycket synpunkter. Enligt parkeringsövervakningen så minskar antalet som inte använder parkeringsskivan, säger Mats Lidestig.

Han berättar att de till en början endast gick ut med information till de som inte hade en p-skiva i framrutan men nu har de börjat ge parkeringsanmärkningar.

– Jag har ingen statistik på hur ofta men jag pratade med parkeringsvakten nyss och fick höra att det är en väldig skillnad idag på hur många som använder p-skiva jämfört med när vi drog igång det, säger Mats Lidestig och tillägger:

– Förståelsen och acceptansen för p-skivan ökar.

När den infördes

i början av hösten var det delvis på efterfrågan från handlarna. De hoppades att p-skivan skulle leda till bättre rotation på parkeringsplatserna vid affärerna.

– Min personaliga uppfattning är att det inte har gett så mycket resultat. Det är fortfarande en del som parkerar här på morgonen och sedan står hela dagen, säger Christer Andersson, ordförande i köpmannaföreningen Linde City.

Han berättar att p-skivan och dess effekter är med på agendan på föreningens nästa möte, den 20 januari.

– Då ska vi handlare diskutera om det har gett några resultat. Då kanske vi också kan komma med förslag till kommunen på hur man kan förbättra parkeringssituationen, säger Christer Andersson.

Det är framför allt två förändringar han hoppas få till stånd.

– Det finns en parkeringsvakt idag men han är nästan aldrig här, om man såg till honom lite oftare kanske p-skivan skulle kunna göra skillnad.

Där föreslår Christer Andersson att kommunen skulle kunna ta hjälp av Securitas som redan befinner sig på plats i centrala Lindesberg.

– Sen tycker jag att man gjorde fel redan från början när man satte tre timmars parkering på Kristinavägen, genomfartsleden. Det borde bara vara en timmes parkering här.

Mer läsning

Annons