Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge fick hemliga papper – om annan fånge

Sekretessbelagda papper hamnade hos helt fel person på Hinseberg. Tidsbrist i slutet på arbetsdagen säger handläggaren som skrev ut pappren - och klarar sig utan varning.

Annons

I pappren gick det att det gick att läsa om grova brott som en fånge begått mot sina barn och uppgifter om dennes psykiska hälsa. Pappren satt sist i verkställighetsplaneringen som en annan fånge fått för genomläsning. Hon kontaktade centralvakten och berättade om misstaget.

Häftade ihop alla papper från skrivaren

Klienthandläggaren har sagt att utskriften gjordes klockan 16.45, och det var bråttom och snart dags att gå hem för dagen. Det var ovanligt omfattande dokument, och därför reagerade hon inte på att en utskrift som redan låg i skrivaren kom med av misstag. Alla papper från skrivaren häftades ihop och hamnade den ena intagna.

En kriminalvårdare lämnade ut handlingarna, men tittade bara på första sidan för att se till att pappren kom till rätt person.

Slarv i flera led

Kriminalvården har utrett händelsen som en möjlig tjänsteförseelse, men anser att omständigheterna var förmildrande även om det berodde på slarv i flera led. Därför blir det bara ett påpekande till handläggaren om att hantera sekretesskänsliga handlingar på ett sätt så att inte en liknande situation uppstår igen.

Mer läsning

Annons