Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstark konst vid ny arena

– Den är lustbetonad och genererar energi.Så säger Leo Pettersson om sitt konstverk som står utanför Lindesberg Arena.

Annons
Konstverket står utanför evenemangshallen och Lindeskolans aula.

Den drar onekligen blickarna till sig, den färgstarka figuren som i veckan satts på plats intill Lindeskolans torg. Den är uppbyggd av nittio sexkantsringar av aluminium i olika diameter, som industrilackats i tolv färger.

– Jag var här och tittade och tyckte att det skulle vara bra med något som sticker upp som en kontrast till det flacka området, säger konstnären Leo Pettersson och berättar om sin tanke om verkets symbolik.

– Jag tänker mig en ikon av ett laboratorieglas. Så gör man experiment nere i kulan, det blir en reaktion och det börjar rocka och svänga och sätta glaset i rörelse.

Lite av vad som förhoppningsvis ska hända i evenemangshallen...

– Det handlar om färg och ljus. Det viktiga är inte vad jag har tänkt, utan vad den som tittar själv ser.

Aladdins lampa

Konstverket har fått namnet Aladdins lampa/Den dansande dervischen. Men lampan ska inte lysa. Det ska däremot den lilla ballerinan som Leo Pettersson också gjort.

Denna är placerad utanför entrén till Kulturum, för att binda ihop evenemangshallen med estetiska programmets lokaler på Lindeskolan.

Inne i entrén till Lindesberg Arena sitter en jättestor tavla på väggen. Också den i starka färger. Det är konstnären Marie Dahlstrand som skapat en stiliserad bild av Lindesberg. Snett genom den rinner ån och runtom den finns mycket att titta på och känna igen.

Statens konstråd

Totalt har drygt en och en halv miljon kronor avsatts för den konstnärliga utsmyckningen, varav en miljon var med i budgeten för byggnaden. Övriga 575 000 kronor har Statens Konstråd skjutit till. Det är Statens Konstråd som tillsammans med en grupp i Lindesberg har valt vilka som skulle få göra utsmyckningarna.

På måndag klockan 17 ska konstverken invigas.

Fotnot: Dervischer kallas medlemmar inom en mytisk orden i Turkiet och i deras rituella, virvlande danser bärs långa vida klädnader.

Leo Pettersson tänker sig att hans färgrika konstverk ska generera energi till dem som besöker evenemangshallen och Kulturum.Bild: Elin Kjellin

Mer läsning

Annons