Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip - den bloggande hästen

Hästen Filip, eller Filleman som han kallas, har precis påbörjat sin tävlingskarriär och med den även livet som bloggare. 

Annons
Filip och hans PT Katarina Jivemo.

Det kom ett brev till redaktionen skrivet av "några hästnördar" som i flera år åkt runt på dressyrtävlingar i länet. De skriver att de på senare tid uppmärksammat en ny stjärna på tävlingsbanorna - hästen Filip, från Frövi, som dessutom har en egen blogg.

– Många tycker att det är kul för att det är en häst som skriver, säger Filips ägare Carina Skoog-Holmstedt när NA ringer.

Bredvid sig har hon Filleman som precis gått en träning och Carina berättar att hon fotograferat och dokumenterat till bloggen som skrivs ur Fillemans egna hästperspektiv.

– Den här hästen började precis tävla i maj och det har gått jättebra för honom och alla ringer och frågar hur det går för honom. Sen sa någon att jag kunde blogga men jag är ingen datormänniska, säger Carina och skrattar.

Hon fick dock hjälp att starta upp en blogg som hon bestämde skulle skrivas ur Fillemans perspektiv.

– Jag har ju fött upp honom så jag har känt honom sedan han var föl så jag vet nästan hur han tänker, säger Carina.

Bloggen har snabbt fått stor spridning och när Carina tittade senast hade den 3 500 besökare.

"Min stora snälla mamma Filippa älskade mig från första sekunden. Hon kommer från Tyskland, men förstår svenska superbra. Min pappa Rubinrot har jag aldrig träffat, men jag har sett honom på bild och vi är superlika. Så där kommer han inte undan! Han är också tysk. Men jag är född i Svansjön och kan inte ett endaste litet ord på tyska." Skriver Filip i bloggens allra första inlägg.

– Vi fick ett bud från Florida på hans första tävling men vi sa att han kan ju inte engelska så det går inte. Han får nog bo kvar i Frövi, säger Carina och skrattar.

Nu ska Filleman gå upp i lite svårare klasser - en resa som den nyfikne kommer att kunna följa, ur Filips egna perspektiv, på bloggen.

– Han har fullt upp i sommar! Han får fortsätta att rapportera om sitt liv som tävlingshäst, säger Carina.

Och som det låter är det ett liv som passar Filip som handen i handsken.

– Han är verkligen en tävlingsindivid men på träning är han fruktansvärd och hoppar och skuttar. Men så fort han får flätor i manen vet han att det är tävlingsdags.

Carina beskriver Filip som en häst med väldigt bestämda åsikter och personlighet.

– Han har väldig personlighet, jag kommer aldrig kunna sälja honom, säger hon.

Det är en personlighet som lyser igenom i blogginläggen som är skrivna med glimten i ögat.

Från 7 juni: "Känner mig väldigt nöjd med mig själv idag. Min PT Katarina var också duktig, hon hängde med mig på ryggen hela tiden. Hon är en jäkel på att klamra sig fast!!"

Här kan du läsa Filips blogg.

Filip H, även kallad Filleman, är född 18.e maj 2009. Han ägs av sin uppfödare Carina Skoog-Holmstedt.

Mer läsning

Annons