Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Finns sämre lägenheter"

Tolle Furegård vid Migrationsverket är inte nöjd med situationen i Stråssa och Storå.
– Men våra bovärdar säger att generellt sett är lägenheterna okej.

Annons
”Den asylsökande ska erhålla en boendemiljö som garanterar ett skydd mot risk för olägenhet.” En olägenhet är fukt och mögel. Det finns i lägenheten på Ramsbergsvägen i Stråssa.

Tolle Furegård är områdeschef vid Migrationsverket och han tycker att de asylsökandes boende i Stråssa och Storå är bedrövligt.

– Vi känner väl till problemet med vägglöss. Det är ju ett växande problem i hela västvärlden.

Vad tycker du överlag om de asylsökandes boende i reportaget? Kännetecknas det av Migrationsverkets standardkrav?– Absolut inte. Men det finns sämre och det finns bättre lägenheter. Vi har underhållsprogram tillsammans med fastighetsägarna. Vi renoverar. Kanske inte i den takt vi skulle önska, men med de resurser vi har. Men det är ju som sagt också i samarbete med de hyresvärdar vi har och det ska förhandlas. Det är inte så enkelt och glasklart.

Fastigheterna i reportaget har säkert inte renoverats på flera år. Det verkar inte gå så bra med era förhandlingar?– Många av de här fastigheterna är sådana som inte gått att hyra ut på länge och därför möjliga för oss att hyra. Vi är utlämnade åt den hyresmarknad som finns.

Hur arbetar ni för att komma tillrätta med det här?– Vi har en boendestandard som vi försöker leva upp till och så försöker vi prioritera bland eländet.

Vad tycker du om Migrationsverkets hantering av asylsökande? Diskutera här nedan.

Migrationsverket

I Stråssa har Migrationsverket 122 platser för asylsökande och i Storå 172 platser.

Totalt har Migrationsverkets enhet i Lindesberg 1164 platser i Lindesbergs, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner.

På Migrationsverkets enhet i Lindesberg arbetar 25 anställda.

Annons