Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskt flaggskepp sjösatt i Bottenån

Nu ligger bastuflotten i sitt rätta element. Projektet är det finska förvaltningsområdets flaggskepp och symbol. – På måndag ska vi provbada och på svenska nationaldagen på lördag den 6 juni invigs bastuflotten, säger samordnare Airie Tervaniemi.

Annons
På väg i sjön. Efter två terminers snuickrande på Lindeskolan sjösattes den finska vedeldade bastuflotten i fredags förmiddag. Foto: Michael Landberg

Kommunen är ett så kallat finskt förvaltningsområde. Medborgare ska ha samma möjligheter såväl språkligt som kulturellt att ta del av samhället lika bra på finska som svenska i Lindesbergs kommun. Flotten är grädde på moset.

– Det har tagit två år från idé tills idag. Flotten har blivit en ”baby” för mig, säger Airie Tervaniemi.

Hon var lite nervös när flotten lutade under lyftet från kranlastbilen ned i vattnet

– Aggregatet står inte förankrat.

Nu lutade det inte så farligt mycket och trots att det var på vippen att kranarmens längd räckte till så gick sjösättningen utan malörer.

Bastuflotten har byggts av eleverna på Lindeskolans byggprogram. Jobbet påbörjades förra vårterminen. Fredagens transport stod fordonseleverna på transportprogrammet för. I bakgrunden gick lärarna Pierre Andersson på bygg och Göran Lindeberg på transport och övervakade arbetet och kom med några råd och handtag.

Flotten blir en del i badhuset och arenans drift och utbud. Budgeten har varit 100 000 kronor som staten står för.

Flott flotte. Utan svårare incidenter flöt flotten till slut efter vägtransport och lyft. Den kommer att ligga vid arenan nedanför Arenakrogens terass.

Mer läsning