Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bränder och automatlarm

Antalet bränder i bo­städer och andra byggnader ökade markant under 2009. Och falsk­larmen kostade en halv
miljon kronor.
Det visar räddningstjänstens sammanställning för Lindesbergs kommun.

Annons

Under förra året inträffade flera större bränder i kommunen. Trots detta var det endast ett tillfälle där någon omkom. Det var i januari som en man hittades död vid en brand i en lägenhet på Skyttevägen i Lindesberg.

65 av bränderna räknas som brand i byggnad, vilket är 18 fler än året innan. Det mesta på flera år.

Miljoner upp i rök

Brand i byggnad kan innebära allt från rökutveckling i ett uthus till en övertänd villa. När byggvaruhandeln i Pikaboda utanför Frövi brann i februari förstördes varor och byggnader för flera miljoner. Årets andra större företagsbrand inträffade i september då det fattade eld i kartongmaskinen på Korsnäs i Frövi.

Branden i en villa på Rådmansgatan i april var den som krävde flest timmars insats. Eftersom lågorna tog sig igen efter släckningen bevakades huset i två dygn. Samma månad inträffade en storbrand i Kloten. Ett boningshus och tre uthus brann ner.

Bränder i kylanMånga av byggnadsbränderna inträffade under årets kalla månader. De flesta var i Fellingsbro, Frövi och Lindesberg.

– Det har ofta att göra med att man eldar i kaminer som annars inte används. Vid en av bränderna i Vedevåg var det en hink med aska som hade ställts ut intill väggen och fattat eld, säger brandinspektör Morgan Johansson.

Brandkåren har också fått bekämpa bränder i gräs, skog och annat. Under sommaren var det sju sådana tillfällen bara i Frövi.

– Några av dem var anlagda, men ingen har anklagats för dem.

Dyra automatlarm

Vid 116 tillfällen har automatlarm orsakat ut-ryckningar utan att det brunnit. Dessa kostade sammanlagt cirka 500 000 kronor. Sådant händer bland annat på äldreboenden, skolor och större företag.

– Vi jobbar på att få ner antalet genom information och att se över placeringar och skötsel av larmanläggningarna, säger Morgan Johansson.

Brandstatistik 2009

Ort Brand i byggnad Brand i annat Automatlarm

Vedevåg 1 2 0

Guldsmedshyttan 8 5 8

Rockhammar 3 0 1

Fellingsbro 17 7 9

Lindesberg 20 5 62

Frövi 13 7 35

Ramsberg 3 0 1

Summa 65 26 116

Annons