Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever söker till Lindeskolan

I flera år har andelen niondeklassare som sökt en gymnasieutbildning på Lindeskolan i första hand minskat. Men nu visar siffror att trenden är bruten och intresset har ökat något.

Annons

Förra året var det 47 procent av niondeklassarna i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg som sökte till Lindeskolan i första hand. I år är siffran 52 procent. Och även om det inte är någon stor uppgång tycker gymnasiechef Kent Hiding att det känns bra.

– Det är ett trendbrott att vi ökar lite och det är positivt.

Nya lokaler

Han tror att det kan bero på flera saker.

– Vi har jobbat mycket med att synliggöra och marknadsföra skolan. Dessutom tror jag att de nya lokalerna i arenan och kulturum kan spela in, säger Kent Hiding.

Förra året var det ett stort tapp av elever från Ljusnarsberg då bara 29 procent valde Lindeskolan i första hand. Den siffran har i år ökat till 61 procent. Även från Nora, Storå och Frövi ökar intresset något, medan det minskar från Stadsskogsskolan från 72 till 67 procent.

Bygg populärt

– Det är positivt att det ökar från de andra skolorna, men man kan fundera lite på varför det minskar från Stadsskogsskolan, säger Kent Hiding som dock tycker att det är svårt att dra några slutsatser efter ett års nedgång.

Bygg- och anläggning är fortfarande ett mycket populärt program med 44 sökande. Fordon och transport är det också många som vill gå. Ett program som tidigare var populärt, men som nu har tappat, är barn och fritid. Dit har bara åtta elever sökt i första hand. Industriprogrammet lockar också få. Dit finns bara fem sökande.

Mindre elevkull

De här första siffrorna är preliminära och det blir alltid fler som i slutändan ändå går på Lindeskolan eftersom de inte kommer in på sitt förstahandsval på andra skolor. Det kommer också till elever från andra kommuner som söker till judo, handboll eller rytmisk gymnastik.

Totalt kommer antalet elever på Lindeskolan att minska till hösten, då elevkullen som slutar trean är större än den som ska börja ettan.

Mer läsning

Annons