Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flykten i fokus på författarbesök

”Vi gick om natten för att inte bli upptäckta. Smugglarna bestämde när vi fick vila och när vi fick dricka vatten.”Esmat Nabis besökte Fröviskolan för att med egna ord berätta sin livshistoria, den som eleverna nyss läst om i Monica Zaks bok En pojke med tur.

Annons
Välbekanta områden. Författaren Monica Zac var inbjuden av Näsby Fellingsbro församlingar till Frövi för att prata om sin bok ”En pojke med tur”. Några av hennes andra böcker har lokal anknytning till både Fellingsbro och Nora då Monica Zac som ung vikarierade som lokalreporter i Bergslagen.

Trots att eleverna redan läst boken om samma händelse är det knäpptyst i klassrummet när Esmat Nabi berättar om flykten från Afghanistan.

– Jag är väldigt glad

över att jag fick komma till Sverige, nu är min framtid säker och jag kommer att kunna göra något bra för samhället, säger han och uppmanar eleverna i klass 8c att ta vara på de möjligheter det innebär att bo i Sverige.

– Det är det bästa landet när det kommer till skola, mat, föräldrar, pengar, allt.

Monica Zak, bokens författare, var också på plats för att svara på elevernas frågor, till exempel hur det kommer sig att Zak valt att skriva så mycket om flyktingbarn.

– Det är viktigt att vi får veta vilka intressanta människor med spännande liv som finns här i landet, säger Monica Zak.

Författarbesöket är ett initiativ från Näsby Fellingsbro församlingar som även försett Fröviskolan med boken, En pojke med tur.

– Det här är ett exempel på hur det kan vara för de som flyr. Vi har elever i förberedelseklassen som varit med om det och den här boken är en bra ingång i mötet med dem, säger Johan Oscarsson, lärare.

Den örebrobördiga författaren Monica Zak har skrivit en bok baserad på Esmat Nabis flykt till Sverige. – Jag har haft väldigt tur under hela vägen, säger Esmat Nabi och skänker ett extra tack till sin gode man här i Sverige.

Mer läsning

Annons