Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarnsträta avslutade fullmäktige

Hur ettusen femhundra miljoner kronor ska fördelas 2015 i de kommunala verksamheterna gick relativt smärtfritt vid tisdagens kommunfullmäktige. Efter budgetbeslutet hettade det däremot till. Det gällde hur Lindesbergs kommun ska ta emot ytterligare fyra ensamkommande flyktingbarn.

Annons
Det är inte pengar utan kvalité som avgör framtiden för skolorna i Rockhammar och Ramsberg. Linda Svahn S, barn- och utbildningsnämndens ordförande

Där stod 37 fullmäktigeledamöter från olika partier mot Sverigedemokraternas åtta.

Förslaget var att utöka antalet platser för ensamkommande flyktingbarn i Vedevåg med fyra stycken, plus tio platser i kommunen för unga som fått uppehållstillstånd.

Det handlade om att teckna ett avtal med Migrationsverket via länsstyrelsen.

– Lindesberg tar emot många asylsökande redan som det är. Vi yrkar på avslag, sa Per Söderlund(SD).

Det hela slutade med en affekterad omröstning med 37 fullmäktigeledamöter för ett avtal och åtta Sverigedemokrater emot.

– Det här barnen kommer oavsett ett avtal eller ej. Skriver vi på kan vi planera och ta emot barnen som flytt på ett bra sätt, sa Irja Gustavsson (S).

Pär-Ove Lindqvist (M) påpekade att det här ska staten betala och för det krävs ett avtal.

Historien upprepar sig. För ett par år sedan motsatte sig SD ett annat flyktingavtal och kommunen riskerade att få betala kalaset med skattepengar från de egna invånarna.

Stämningen i fullmäktige blev inte gemytlig i detta ärende.

– Ni ska ta ansvar för vad era rikspolitiker lagat till och inte skjuta över det på oss, sa Per Söderlund.

Själva budgetförhandlingen om kommunens ekonomi hade varit desto mindre irriterad och dramatisk med små skillnader mellan partierna. Socialdemokraternas och Centerns fördelning av kostnader på cirka 1,2 miljarder kronor mötte inga stora invändningar.

Centern kom själva med ett tilläggsyrkande som accepterades av alla. Det var att tillväxtutskottet får i uppdrag att föra en dialog med föreningarna som hyr lokaler innan förändringar genomförs. Före detta gymnastiksalen vid Ekbackens skola i Fellingsbro är den lokal som det blåst hårdast runt i ett besparingsförslag.

Irja Gustavssson (S) fick gehör för att ta 400 000 från 2015 års resultat till extravalet i mars. – Nästa års resultat är beräknat till 17 miljoner kronor. Inte riktigt det mål som vi har, men ändå en trygg budget, sa Anders Ceder (S).

Miljöpartiet hade bland annat velat se 2,1 miljoner kronor mer till gång- och cykelvägar, mer ekologisk frukt och grönt i skolorna, landbygdsutveckling, drogförebyggande arbete och skötsel av Kyrkberget, men fick inte genom det.

Samma sak drabbade vänsterns önskan om en halv miljon kronor mer till föreningsbidrag för att nämna några avvikelser. M, KD och FP markerade vikten av att bygga en ny högstadieskola i Lindesberg, men dessa pengar visade sig finnas i majoritetens material efter en stunds letande.

Ni ska ta ansvar för vad era rikspolitiker lagat till. Inte skjuta över ansvaret på oss. Per Söderlund SD

Mer läsning

Annons