Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus-förening begär dubbelt bidrag

Föreningen Folkets hus i Storå/Guldsmedhyttan fick 110 000 kronor i föreningsbidrag i fjol. I år begär föreningen nästan det dubbla, 195 000 kronor.

Annons

Förra vinterns hårda kyla tog hårt på föreningens ekonomi genom höga elräkningar. Tillsammans med att vinterhalvårets pubkvällar inte gått så bra som väntat gav det föreningen en ansträngd ekonomi i somras.

Hitills har denna vinter varit minst lika bister som fjolårets. Därtill har kafé- och restaurangrörelsen som hyrt lokaler i Folkets hus inte varit i gång i höst.

Förutom enstaka uthyrningar av lokalerna är den enda hyresgästen organisationen Verdandi.

Problem med ekonomin

– Vi har problem med ekonomin och har det jobbigt. Därför har vi begärt förskott på före-ningsbidraget. Pubkvällen i mellandagarna ställde vi in, men planerar att köra i gång igen i februari, säger föreningens ordförande Lennart Andersson.

Ansökningarna om före-ningsbidrag ska var inlämnade i mars. Folkets hus-föreningen i Storå/Guldsmedshyttan lämnade in sin redan den 11 december.

Det framgår inte av ansökan att föreningen vill ha förskott.

Därför ligger den ganska ensam i högen av handlingar som ska hanteras inför nämndens beslut på försommaren om årets föreningsbidrag.

Ser inget särskilt skäl

– Det enda jag noterat är att föreningen begär betydligt mer pengar än de fått tidigare. Något särskilt skäl för detta ser jag inte i ansökan, säger Jan Holmquist, tillförordnad förvaltningschef på kultur- och fritid.

De kommunala föreningsbidragen har generellt minskat under åren. 1998 fick exempelvis Folkets hus i Frövi 290 000 kronor, Lindesbergsföreningen 508 000 och Storå 175 000 kronor.

I dag är det bara föreningen i Storå/Guldsmedshyttan som finns kvar. I Lindesberg lever biografverksamheten i före detta Folkets hus vidare.

Mer läsning

Annons