Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För lite Bergslagen i statens transportplan"

För mycket fokus på storstadsregionerna och för lite fokus på området Bergslagen i statens framtida planering för landets transportnätverk. Det framhåller Intresseföreningen Bergslaget i ett brev till regeringen.

Annons

Förra veckan skickade Intresseföreningen Bergslaget ett uttalande till näringsdepartementet, till infrastrukturminister Anna Johansson och till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon med synpunkter på Trafikverkets inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen 2018-2029.

Bland annat anser Bergslaget att det idag är för mycket storstadsfokus i de trafiksatsningar som planeras, vilket riskerar att gå ut över satsningar som, enligt Bergslaget, behöver ske i Bergslagen.

– Bergslagen bidrar på ett tydligt och mycket gynnande sätt till Sveriges ekonomi, dock planeras inte infrastrukturen med hänsyn till detta vilket kan leda till en instabilitet i hela landets utveckling, skriver Bergslagets verksamhetschef Anders Edström och Bergslagets ordförande Inga-Britt Kronnäs i brevet till regeringen.

Bergslaget anser också att Trafikverkets ambitionsnivå gällande underhåll av transportanläggningar i Bergslagen idag är eftersatt och att statens ambitionsnivå inför detta uppdrag ska höjas. Trafikverket bör även arbeta mer aktivt för ett mer klimatvänligt användande av transportsystemet, anser Bergslaget.

Annons