Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försörjningsstödorsakar underskott

Försörjningsstödet till hushåll i Lindesbergs kommun drar över budgeten. Vid senaste avstämningen pekar prognosen mot ett minus på cirka nio miljoner vid årets slut.

Annons

Det är drygt 530 hushåll i kommunen som har någon form av ekonomisk hjälp från individ- och familjeomsorgen. Under maj månad betalades det ut 450 000 kronor mer än under april. En orsak är att det fattades fler beslut om stöd under maj. Samtidigt har antalet hushåll som får stöd minskat med ett 20-tal.

– Det finns inga tecken på att utvecklingen ska vända. Vi vet inte varför kostnaderna ökar samtidigt som färre behöver vår hjälp, men vi försöker analysera fram orsakerna, säger nämndordföranden Irja Gustavsson (S).

Nytt arbetssätt

Hon misstänker att en anledning kan vara att en del av förvaltningens insatser inte når rätt målgrupper. Bland annat när det gäller att få människor i sysselsättning.

– Vi ska förändra vårt sätt att arbeta med den delen och där har Masugnen arbetat fram en handlingsplan som vi nu ska jobba vidare på.

Det handlar bland annat om att socialförvaltningen och vuxenutbildningen skapar en gemensam arbetsmarknadsenhet.

Sista utvägen

– Det är viktigt att få ut folk i jobb. Försörjningsstöd ska vara sista utvägen, men vi måste naturligtvis hjälpa dem som behöver, säger Irja Gustavsson.

I övrigt har socialförvaltningens övriga verksamhetsområden balans i räkenskaperna. Äldreomsorgen kan till och med räkna hem ett plus på en dryg miljon när året är slut, om prognosen håller.

Noll-resultat

– Det är tack vare att det lagts en god budget, det erkännandet ska mina föregångare ha.

Administration och handikappomsorg ser ut att göra noll-resultat.

Mer läsning

Annons