Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollstränaren från Nora bytte USA mot BK Forward

Fotbollen har varit norasonens ständiga följeslagare, idag är den hans jobb. – Drömmen var att få spela fotbolls VM, nu har den ändrats till att vara tränaren som tar Sveriges landslag till VM, säger Gustav Andersson.

Annons
– Det är lite svårt att ställa om, då och då slinker det ut ett ord på engelska under träningarna som ”waterbreak”, men killarna tycker mest att det är roligt, säger Gustav Andersson.

Sedan mars i år har Gustav Andersson jobbat som fotbollstränare i USA. BK Forward i Örebro lyckades dock locka hem honom genom att erbjuda en tjänst som fotbollstränare för deras U21 lag.

– Det är fantastiskt, det är det näst bästa jobbet man kan ha. På det här sättet kan jag fortfarande leva på fotbollen även om jag inte spelar längre, säger Gustav.

Han växte upp i Nora, sin mammas hemstad, men sökte sig tidigt in till de lite bättre örebrolagen.

Vändningen kom på gymnasiet, hälsa- och idrottsprogrammet med inriktning elitfotboll på dåvarande John Bauerskolan (numera Grillska Gymnasiet).

– Under skoltiden blev jag uttagen att göra praktik som assisterande tränare åt Jonas Thern på Calcio Elit, säger Gustav och fortsätter:

– Det är jag evigt tacksam för, jag hade inte varit där jag är idag om det inte vore för den möjligheten.

Där någonstans försvann drömmen om att själv bli fotbollsproffs.

– Då hade jag tänjt ut ledbandet i knät flera gånger, men det var inte därför jag slutade. Jag var helt enkelt inte tillräckligt bra för att försörja mig som fotbollsspelare på heltid, säger Gustav.

Efter gymnasiet var han tränare i Karlsunds IF, sedan några månader som tränare i BK

Forward. Via en annons på Internet sökte Gustav en tjänst som fotbollstränare i USA, och fick den efter en intervju på Skype.

– Jag har haft lite olika uppgifter, varav en av dem var som huvudtränare för ett High School-lag. Det är häftigt med skolidrotten i USA, den drar så mycket publik, säger Gustav.

– Det har varit ett fantastiskt år, en fantastisk resa, och det är med blandade känslor jag kommer hem till Sverige igen, fortsätter han.

Anledningen: en heltidstjänst hos BK Forward i Örebro, 50 procent på kansliet och 50 procent som tränare för U21-laget.

Nu ser det ut att bli en dragkamp mellan den gamla arbetsgivaren och den nya, även om Gustav tycks ha bestämt sig.

– De försöker locka tillbaka mig, och det är ju roligt eftersom det är ett bevis på att jag gjort ett bra arbete. Men nu ska jag vara i Forward, sen vet man aldrig vad som händer i framtiden.

Han är endast 22 år men ambitionerna är högt satta.

– Jag har en gedigen tränarutbildning för min ålder, säger Gustav och berättar att han har den näst högsta nivån på tränarutbildning som finns i Europa.

– Men målet är att få den högsta, jag vill ju komma så högt som möjligt. 2026 kan vi säga, då kommer jag ta Sveriges landslag till fotbolls-VM, säger Gustav som själv beskriver sig som ödmjuk men målmedveten.

– Jag älskar det jag gör nu.

Fakta om Gustav

Namn: Gustav Andersson

Familj: Föräldrar och bror i Nora, syster i Eskilstuna.

Ålder: 22 år.

Gör: Fotbollstränare, nyligen hemkommen från ett tränarjobb i USA. Ska nu ta sig an BK Forwards utvecklingslag.

Bor: Just nu hos föräldrarna i Nora, efter årsskiftet flyttar han dock till Örebro.

Passion: Matlagning, specialiteten är carbonaran som Gustav och hans pappa lagade varje lördag under uppväxten.

Favorit: Sylvester Stallone.

Mer läsning

Annons