Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt när jazzen kom till kyrkan

Det finns ett stort intresse för storbandsjazz i Lindesberg och när Whispering band kommer till Lindesberg blir det fullsatt. Så även i lördags kväll.

Annons
Fullt i kyrkan. Lindesbergs kyrka var fullsatt när Whispering band spelade där på lördagskvällen.

Whispering band spelade i Lindesbergs kyrka, eller Lindesbergs Dome som den kallats i jazzsammanhang. – Jag är aktiv i kyrkan, och älskar jazz så jag har väl kanske varit med och sett till att det blir så här, erkänner Sten B Norén, som tillsammans med Svenska kyrkan arrangerade konserten.

Och visst ska kyrkorummet ha jazz. Åtminstone om man ska tro all den publik som makade ihop sig där på lördagskvällen.

– Ni är fantastiska. Varje gång Whisperings kommer till stan ställer ni upp mangrant och fyller kyrkan till sista plats, inledde Sten B Norén.Flera av musikerna i Whispering har anknytning till Lindesberg, vilket kanske också bidrar till bandets popularitet i stan.

Sedan 2001 har det Örebrobaserade storbandet spelat i Lindesberg sex gånger. Både 70- och 75-årsjubileum har de hunnit fira sedan dess. Och i lördags var det dags för 80-årsjubileumskonserten. Efter Whisperings egen signaturmelodi, som är just jazzlåten ”Whispering”, inleddes konserten med röda rosor som gåva till alla musikerna, och ett fyrfaldigt leve.

I den stilla oktoberkvällen gungade swinget i gång i kyrksalen. Håkan Nykvist, som höll i taktpinnen, berättade lite om den inledande låten.

– ”Strike up the band” av Gershwin är en satir mot amerikanernas krigslängtan och var ett ledmotiv i en broadwaymusikal, berättade han.

Sångsolisten Katarina Josefsson kom in i tredje låten ”Allright, ok, you win, Im in love with you”, och när det var dags för låten ”Satin doll” av Duke Ellington, blev det både pianosolo och saxofonsolo.

För att alla i hela kyrkan skulle kunna se så mycket som möjligt av konserten, fanns två storbildsmonitorer monterade på pelarna längre bak i kyrkan.

I pausen blev det födelsedagsmingel med bubbel och salta pinnar i kyrkans bakre del.

– Det här är riktigt bra, tyckte Lennart Hällzon, som åkt från Örebro till Lindesberg för att se orkestern. Jag har aldrig sett dem live förut, men jag kommer att gå på fler konserter.

Han fick medhåll av kamraten Roland Sundkvist, som sett bandet spela förut, men aldrig i kyrkomiljö.

Katarina Josefsson sjöng också några sånger på svenska, bland annat ”Walz for Debby” av Bill Evans, som fått svensk text och tidigare framförts av Monica Zetterlund i ”Valsmelodi”.

Konserten avslutades med ”Splanky”, som blev känd genom Count Basie, där de avslutande fraserna spelades om flera gånger, på publikens begäran.

– Vi ses på 100-årsjubileet, avslutade Sten B Norén.

Mer läsning

Annons