Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granhult i chock efter nedläggningsförslag

– Jag har gjort mina största framsteg här på Granhult, säger 19-årige Kevin.
Han och jämnårige Daniel är elever på Granhults ungdomshem och de förstår inte alls hur en verksamhet som de själva tycker fungerar utmärkt ska läggas ned.

Annons

 Institutionschefen Kenneth Augustsson samåker nästan dagligen med tre från sin personalgrupp vid Granhults ungdomshem. De bor på olika håll i länet och samlas vid sju-tiden på mornarna vid Sandbackskorsningen söder om Nora för gemensam färd norrut. Så även på tisdagsmorgonen, dagen efter beskedet att deras arbetsplats föreslås läggas ned.

– Där ute var det vackert höstväder och inne i bilen en tryckt stämning, säger Kenneth Augustsson.

Kenneth Augustsson kom till Granhult 2009. Han hade uppdraget från arbetsgivaren, Statens institutionsstyrelse (Sis), att förändra verksamheten in i framtiden. Då var bara hälften av de tio platserna upptagna, ekonomin i kraftig obalans och Sis menade att verksamheten inte följde de centrala direktiven för behandling.

I dag är de numer tolv platserna fullt belagda, budgeten för första gången på plus och betygen höga från eleverna på hemmet.

– Dessutom är det här en så otroligt bra arbetsplats, säger Klas Östman, avdelningsföreståndare och personalansvarig.

– Vi är bäst i klassen, säger Christer Larsson, IT-ansvarig.

Alla är förvånade och chockade. Men framför allt helt oförstående.

– Vi har brottats en hel del under de senaste åren med att nå dagens resultat och när de nu är på topp, då ska vi stänga, säger Kenneth Augustsson.

När verksamhetschefen för Sis ungdomsvård norr på måndagen berättade om förslaget på nedläggning förklarade han att medarbetarna på Granhult gör ett mycket bra arbete och att nedläggningen inte handlar om ekonomin på hemmet.

– Men nu kan man ju undra hur Sis tänker om ekonomin, frågar sig Klas Östman. Nästa år är byggnationen av den slutna avdelningen helt avskriven och vi tecknade för inte så länge sedan ett 15 år långt hyresavtal med fastighetsägaren. Vad kommer inte det här att kosta?

Eleverna på ungdomshemmet skrev på tisdagen ett brev till Sis för att protestera mot förslaget.

– Det är för jävligt, säger Daniel, 19 år, som bott på Granhult i fyra månader nu. Det är tryggt här och jag har blivit så bra bemött.

– Det är helt sjukt, säger Kevin, 19 år, som varit ett halvår på Granhult. Jag har varit på fem andra behandlingshem och det är här jag gjort mina största framsteg. Tack vare personalen. De engagerar sig i oss och bryr sig verkligen med hjärtat.

Mer läsning

Annons