Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsöverskridande adresser

För de som bor vid kommungränserna kan postadressen ställa till problem. – Jag är övertygad om att alla inte kommer nås av all information inför valet, säger Fellingsbropolitikern Johan Andersson (C).

Annons
Nytt. Tage Lindstedt har bott på samma adress i flera årtionden, förr ställde postnummret inte till lika stora bekymmer.  – Förut var brevbäraren uppväxt här, han kände till att det var en kommun på ena sidan Järleån och en annan på andra sidan.

I slutet på förra året rapporterade NA om fellingsbroare vars nya postnummer innebar att de glömdes bort när Bergslagens Kommunalteknik (BKT) delade ut sin årliga kommunkalender. De har nu fått sin kalender, men enligt Johan Andersson (C) är problemet fortfarande högst aktuellt.

– Det där har varit ett problem för några redan tidigare, säger han och berättar att han pratat med personer i Lindesbergs kommun som oftare får information från Arboga än från Lindesberg.

– Inför förra valet pratade jag med en man som hade fått röstsedlar i Arboga istället för i Lindesberg, jag fick samla på mig alla lindesbergpartiers röstsedlar och ge dem till honom själv.

Nu är det snart val igen och Johan Andersson befarar att problemet upprepas.

– Jag vet inte hur man ska lösa det men jag försöker bevaka att alla i kommunen nås, säger han och tillägger:

– Det här måste vi jobba med över partigränserna.

Någon som länge varit drabbad av en svårtolkad postadress är Tage Lindstedt. På brevlådan utanför hans gula villa i Ervalla står det Nora som postadress, men Tage bor i och tillhör Örebro kommun. Det är något som har förvirrat många brevbärare genom åren.

– Vi får felaktigt information om Nora kommun och Nora Bergslagsförsamling, men ett större problem är att vi går miste om information från Örebro kommun och från vår egen församling, säger Tage.

Inför kyrkovalet i fjol fick Tage mycket information om kyrkan i Nora, däremot lite eller ingen information om kyrkovalet i Örebro kommun, där han skulle rösta. Nu är det snart val igen och Tage befarar att misstaget kommer upprepa sig.

– Röstkortet är det inga problem med eftersom det är direktadresserat. Men om ett parti vill skicka ut valsedlar eller information så brukar det vara partierna i fel kommun som når oss, säger Tage.

Läs mer i dagens papperstidning.

Fel postort. Tage Lindstedts brevlåda med postortsadressen Nora trots att den befinner sig i Örebro kommun.

Mer läsning

Annons