Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvbolag vill leta efter zink

De stigande råvarupriserna på malm gör det intressant för gruvbolag att leta brytvärda malmer. I dagarna har cirka 140 fastigheter i ett 662 hektar stort område norr om Lindesberg fått besked om att Kopparberg Mining Exploration vill ha undersökningstillstånd där.

Annons
Dags igen? För fyra år genomfördes provborrningar i ett område utanför Guldsmedshyttan.arkivbild: stefan ignell

Ansökan gäller förekomsten av zink.

Området, som fått beteckningen Nora nr 108, sträcker sig från Grindtorp vid Öskevik i söder mot nordost via Mårdshyttan och Leja till Fanthyttan.

Reservat och bebyggelse

Såväl naturreservatet i Leja som bebyggelsen i byarna Mårdshyttan och Fanthyttan ligger inom det område som gruvbolaget vill undersöka. I området finns ett flertal övergivna gruvhål.

Det är Bergsstaten i Falun som avgör om det blir något tillstånd och det sker tidigast den 7 februari.

Om det blir ett ja till undersökningar kräver minerallagen att gruvbolaget presenterar en arbetsplan för berörda fastighetsägare. De som har invändningar kan protestera.

200 meter från hus

I sin ansökan skriver Kopparberg Mining Exploration att inga arbeten kommer att utföras närmare än 200 meter från bostadshus och inte närmare allmän väg än 30 meter. Bolaget skriver också att undersökningsarbetet kan medföra avverkning av enstaka träd och att det kan uppkomma mindre markskador.

Varje år är det mellan 5 000 och 13 000 markägare i Sverige som berörs av beviljade undersökningstillstånd. Endast några enstaka undersökningar leder till ansökningar om att få öppna en gruva.

Mer läsning

Annons