Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedervärt uppdrag i Oslo

Guldsmedshyttans musikkår har blivit inbjudna till Oslo för att representera Sverige när grannlandet uppmärksammar att det gått 70 år efter andra världskrigets slut.

Annons
Förberedelser. Överstelöjtnant Bengt Fransson och kårchef Marja Walterson deltar på musikkårens repetition.Foto: Adam Söder

Det är kanske inte helt självklart att man kopplar ihop Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan med de allierade soldaterna som stred för Norges befrielse i andra världskriget. Likväl efterfrågades musikkåren när den norska försvarsmakten bjöd in Sveriges försvarsmakt att delta i en minnesceremoni som äger rum i samband med firandet av andra världskrigets slut denna helg.

– I fjol deltog Guldsmedshyttans musikkår när ett minnesmärke invigdes i Värmland, berättar Bengt Fransson, överstelöjtnant och chef över Örebro- och Värmlandsgruppen inom försvarsmakten.

Minnesmärket var för soldaterna som stupade i en flygkrasch i området när de för 70 år sedan deltog i den så kallade Operation Doomsday.

– När kriget var över och den tyska garnisonen i Norge skulle avväpnas flögs det över soldater från Storbritannien för att hjälpa norska hemvärnet och säkerställa landets frigörelse. Flera av soldaterna dog under insatsen bland annat de som satt i planet som störtade i Värmland, säger Bengt Fransson.

En del av helgens firande i Norge är ett uppmärksammande av de som omkom i den insatsen och eftersom Guldsmedshyttans musikkår tidigare spelat på just ett sådant uppmärksammande fick de fortsätta.

– Jag ger Bengt Fransson hela äran för att vi åker utomlands. Han servar oss med det ena hedervärda uppdraget efter det andra, säger Marja Walterson, kårchef.

Hon berättar att musikkåren kommer att uppträda vid tre tillfällen. På lördag står de för samlingsmusiken på en Memorial Dinner dit ungefär 80 gäster, anhöriga till offren i Operation Doomsday, är inbjudna.

På söndag deltar en trumpetare från musikkåren vid en kransnedläggning på Vestre gravlund i Oslo och sedan står de för musiken på en minneskonsert i samband med högmässan i Akershus Slottskirke.

– Det är både jätteroligt och hedrande att vi får delta, säger Marja Walterson.

– En sådan här tillställningen kräver att alla i musikkåren gör så gott de kan och uppträder föredömligt, tillägger hon.

Bengt Fransson flaggar främst för minnekonserten i Akershus kyrka som han tror kommer att bli fantastiskt fin.

– Det känns viktigt att vi deltar med Norge i firandet, det är en viktig händelse och även om Sverige inte drabbades på samma sätt som Norge av andra världskriget så berördes hela landet, säger han.

Historia. Denna bild är tagen på flygkraschen i Värmland den åttonde maj 1945. Foto: Från Göte Olssons samlingar

Mer läsning

Annons