Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hillstreet  - nyinvigt kultur- och musikhus

Hillstreet – Lindesbergs nya kultur- och musikhus på Kullgatan, har sju replokaler, konsertlokal, inspelningsstudio, loge för artisterna, en rollspelslokal och snart en radiostudio. I lördags var det högtidlig invigning.

Annons
Nytt kafé. Ylwa Grebäck, Lovisa Gunnarsson, Joshua Pinto och Christoffer Wilhelmsson diskuterar i det nya kaféet.

Källaren i den gamla industribyggnaden blev replokal redan 1982 i regi av föreningen Musik över gränserna, MÖG. Än i dag finns föreningen i lokalerna, tillsammans med studieförbundet Studiefrämjandet. Alla som vill, oavsett vilket konstnärligt uttryck man har, får hyra replokal i kultur- och musikhuset. Det finns också möjlighet att boka en ”öppen lokal”, det vill säga om man bara vill repa enstaka tillfällen. Rummen är ljudisolerade, så det går bra att dra på volymen.

– Jag är här varje dag. Jag skulle nog bli vräkt från min lägenhet om jag satt hemma, säger Christoffer Wilhelmsson, som spelar gitarr i flera band.

Ylwa Grebäck och Lovisa Gunnarsson spelar inte i något band, men trivs iallafall.

– Det är alltid trevligt att komma hit. Man träffar trevliga människor, både musiker och andra. En plats att hänga, tycker Lovisa och får medhåll av Ylwa.

Källarlokalen, som Musik över gränserna alltid underhållit själva, har nu nymålade, fräscha lokaler, ljudisolering och träpanel på väggarna.

– Vi ville ha bort stämpeln att det var lite sunkigt här, och det har vi lyckats med, säger Christer Pilblad, som både jobbar för Studiefrämjandet och är en av de aktiva i MÖG.

Allt började egentligen med att en vattenläcka i november förra året, höll på att rasera hela musikhusets existens.

– Fastighetsägaren utförde underhållsarbeten i våningen ovanför, och det var i samband med den som en vattenledning gick sönder. När jag kom hit droppade vattnet från taket och flera rum var vattenskadade, berättar Christer Pilblad.

Det kändes som det var dags för ett krafttag.

– Antingen renoverades musikhuset ordentligt, eller så la vi ner.

I samarbete med Lindesbergs kommunala bostadsbolag, kommunen och Studiefrämjandet startade renoveringen mars i år.

Invigningskvällen inleds med en högtidlig ceremoni. Ett 30-tal av föreningens medlemmar har kommit för att se ordförande Jonas Karttunen högtidligt kapa en gitarrkabel, och förklara Hillstreet för invigt. Sedan följer mingel med kaffe och salta pinnar i nya kaféet. Och så är det dags för soundcheck inför kvällens konserter.

Fredrik Holm och Christoffer Wilhelmsson från bandet Straight from the bottle, jammar på scen. Christer Pilblad sätter sig vid trummorna. Det blir musik. Någon ropar: rappa lite! Med lite övertalning stiger Joshua Pinto från hiphopbandet Science Fixion upp på scenen, följd av en av kvällens gäster, hiphopparen Fredrik Engström i bandet Osten av Mozzarella från Västerås. Ett musikaliskt möte uppstår: hiphop möter punk på scenen – musikhuset är invigt!

Katarina Hanslep

019 155259

[email protected]

Musikaliskt möte. Fredik Holm (keyboard) och Christoffer Wilhelmsson (gitarr) från bandet Straight from the Bottle, och Christer Pilblad (trummor) från Gulzot, jammar med rapparen Fredrik Engström från Osten af Mozzarella.
Invigning. Jonas Karttunen, ordförande i föreningen Musik över gränserna, inviger högtidligt nya kultur- och musikhuset Hillstreet genom att skära av en gitarrkabel.
Publik. Under lördagens invigning tog gästerna plats i den nya konsertlokalen.

Mer läsning

Annons