Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hissproblem i Strandskolan

Hiss eller inte. Det är knäckfrågan för Lindesbergsbostäder som kommit långt i planeringen att bygga om Strandskolan till bostadshus.

Annons
Nästa sommar. I bästa fall kan Strandskolan vara ombyggd till hyresfastighet någon gång under sommaren 2013.  BILD: ULRIKA STOETZER

– Vi vill installera en hiss i trapphuset, säger Roger Sixtensson, fastighetschef vid Libo. Men det krockar med det antikvariska önskemålet.

Fastighetschefen säger att det är omöjligt att placera en hiss någon annanstans än i trapphuset. Hur vi än vrider och vänder på frågan blir det inte bra, säger han.

– Får vi inte ställa hissen någonstans blir det svårt att genomföra ombyggnaden. Men vi går vidare eftersom vi lämnat in ansökan om bygglov för ombyggnad.

Nej till hiss

Museiintendent Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen, som har byggnadsantikvarisk inriktning, säger att hennes primära önskemål är att Strandskolan bevaras. Hon säger inte nej till en hiss. Men samtidigt säger hon att det inte är helt enkelt att lösa hissfrågan.

– Det finns många olika sätt att göra en hiss. Libo får väl komma med ett förslag på hur de vill göra. Sedan får jag och Bergslagens miljö- och byggförvaltning försöka lösa det här på bästa möjliga sätt.

Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen poängterar att det är viktigt att husets kvaliteter behålls. Hon syftar på takhöjd, dörrprofiler, fönsterfoder och fönsternischer.

– Jag ser inga hinder när det gäller dessa önskemål, säger hon. När det gäller fasaden tycker jag att den ska återställas så den ser ut som den gjorde på 1950-talet.

Anbud i augusti

Det blir slutligen BMB-förvaltningen som får ta ställning i hissfrågan i samband med att bygglovsansökan ska behandlas.

Den 12 augusti lämnar Libo ut projektet på anbud. Som tidigast kan det bli byggstart i november. Byggtiden beräknas till mellan sju och åtta månader.

– Tanken är att Strandskolan ska inrymma elva lägenheter, säger Roger Sixtensson. På sikt planerar vi att bygga två flyglar som ska inrymma sex respektive tolv lägenheter.

Mer läsning

Annons