Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre lön ska locka fler söka feriepraktik

Sommaren kan tyckas långt borta. Men redan nu är hög tid för kommunens ungdomar att börja fundera över att söka feriepraktik. Även i år samarbetar kommunen med privata näringslivet.– Många yrken finns inte inom kommunens verksamhet så det här är ett sätt att bredda oss, säger Karin Holmberg på arbetsmarknadsenheten.

Annons
Viktiga lärdomar. Simskolelärare är ett klassiskt sommarjobb för ungdomar. Här vid Fellingsbrobadet för några år sedan.Arkivfoto: Adam Söder

Förra sommaren fanns möjlighet att få feriepraktik på privata företag i kommunen. Det kommer det göra även i år.

– Vi jobbar hårt med att matcha platserna med ungdomarna som har sökt. Vad man har med sig och vart man ska. Går man i nian och har sökt barn- och ungdomsprogrammet får man kanske jobb inom barnomsorgen. Vi lyckas inte alltid men vi tittar på det, säger hon.

Hotell, åkeri, kafé och industri är några av de branscher där ungdomarna hade möjlighet att hamna förra året. Dessutom finns som vanligt många platser runt om hos olika ideella föreningar.

Förra året blev 22 sökande placerade inom privata företag.

– Det blir några nya företag i år. Sedan hoppas vi att det kommer in fler företag som vill vara med, säger Karin Holmberg.

Alla ansökningar går via kommunen som sedan matchar med platserna, både privata om kommunala. Lönen betalas av företaget men kommunen står som arbetsgivare.

Totalt finns runt 200 platser att söka. Det är färre än förra året, berättar Karin Holmberg.

– Då kunde vi placera alla som sökte och uppfyllde kraven. I år är det färre platser, det beror delvis på att vi höjt lönen, säger hon.

I år ligger ersättningen på 63 kronor i timmen. En ökning med 3 kronor sedan förra året.

– Det har vi gjort för att vi vill att ungdomarna ska söka jobb hos oss. Vi vill att man ska se oss som en framtida arbetsgivare. Vi tycker det är viktigt att ungdomarna ser vad kommunen har att erbjuda och en baktanke är att de senare ska söka sig till de yrkena, säger hon.

På fredagsförmiddagen hade 187 ansökningar kommit in. Behöriga att söka är i första hand ungdomar födda 1998. Trots att antalet platser har minskat hoppas Karin Holmberg på att kunna erbjuda en plats till alla som är behöriga i första hand.

Den 20 mars ska ansökan vara inne. Sedan börjar arbetet med att matcha ungdomarna med praktikplatserna. Var man bor, vad man ska läsa, om man har moped och en motivering varför man vill jobba är några av faktorerna som tas med i beräkningen.

– Vi tycker det är viktigt att det inte beror på slumpen var man hamnar, säger Karin Holmberg.

I början av maj är förhoppningen att kunna ge besked.

– Det brukar fungera väldigt väl, de flesta som får jobb blir nöjda med sin feriepraktik, säger Karin Holmberg.

På kommunens hemsida finns mer information om praktikplatserna.

Feriepraktik på Region Örebro län

Den som är nyfiken på att arbeta inom vård eller kultur bör söka sommarjobb hos Region Örebro län.

För första gången finns det chans att få feriepraktik inom bild och form, slöjd och teater genom Region Örebro län. Dessutom erbjuds sommarjobb inom vård, parkarbete, kontor, kök, service, dans och film.

– Syftet är att få en inblick i arbetsmarknaden och att skapa ett intresse för ungdomar att jobba inom exempelvis vården, säger HR konsult Anna Charlier, som sköter rekryteringen till Lindesbergs lasarett.

De som har slutat årskurs nio och är mellan 15-18 år får söka sommarjobb hos Region Örebro län.

Vad får ungdomen göra på exempelvis lasarettet?

– De som är på en vårdavdelning kan hjälpa till och gå ärenden, utföra lättare arbetsuppgifter inne på rummen som att bädda sängar. De kan även vara sociala med patienterna och prata med dem, läsa tidningen för dem och följa med på en promenad.

– Sedan har vi även avdelningskök där ungdomarna får hjälpa till med maten och fylla på förråd, förklarar Anna Charlier.

De ungdomar som är mer intresserade av att sommarjobba inom kultur kan exempelvis lära sig att skriva filmmanus, filma och redigera, repetera in en teaterföreställning och arbeta med dekor och rekvisita eller skapa en dansföreställning tillsammans med en koreograf.

Eleonore Lennermark

Feriejobb i Bergslagen

Region Örebro län: Feriepraktikplatserna varierar från två till fyra veckor under sommarlovsperioden juni till augusti. Som max arbetar ungdomarna sju timmar per dag (35 timmar per vecka). För ungdomar som är under 18 år är lönen 65 kr/tim. För dem som fyllt 18 år är lönen 80 kr/tim.

Ljusnarsberg: För gymnasieelever i årskurs 1 och 2. Praktiken är 6 timmar per dag i tre veckor. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 50 kr i timmen. Sista ansökningsdag 10 april.

Nora : För unga födda 1998. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 60 kr i timmen. Sista ansökningsdag 7 april.

Lindesberg: I första hand till unga födda 1998, i andra hand födda 1997 och läser på Lindeskolan och i tredje hand unga födda jan-juni 1999. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 63kr i timmen. Sista ansökningsdag 20 mars.

Mer läsning

Annons